Cinca insisteix en la necessitat de flexibilitzar la regla d'or

El ministre de Finances està convençut que el pressupost 2019 es podrà presentar a l'octubre

S'apropa la tardor i això és sinònim de pressupost. Ja fa setmanes que el ministre de Finances, Jordi Cinca, ha explicat que s'està elaborant el text legal per al 2019 i aquest passat dissabte, durant els actes de celebració del Dia de Meritxell, va expressar la confiança que el proper mes d'octubre es podrà presentar. De fet, el també ministre portaveu espera que es puguin acabar de perfilar els detalls quan abans millor “perquè sigui aprovat abans que acabi la legislatura”. 

Amb la posada en marxa de l'engranatge del pressupost, Cinca ha tornat a posar sobre la taula una demanda que ja porta temps arrossegant. Considera que hi ha alguns paràmetres de la Llei de sostenibilitat de les finances públiques i d’estabilitat pressupostària i fiscal, coneguda com a regla d'or, que fan “molt difícil poder elaborar el pressupost”. Per aquest motiu considera que cal flexibilitzar aquesta llei, a la vegada que se'n mantenen les línies mestres com són el límit d'endeutament, de dèficit o la proporció entre la imposició dels impostos directes i indirectes. “La meva idea és que en la pròpia llei del pressupost per a l'any que ve hi hagi alguna modificació en relació a la regla d'or”. En aquesta mateixa línia, i pensant en els futurs governs, el ministre ha defensat una reforma de la pròpia regla d'or. 

Pel que fa al contingut del pressupost que ve, el titular de Finances ha explicat que no serà gaire diferent respecta al dels darrers anys. “Serà de continuïtat”, ha confirmat. “En cap cas es sobrepassarà el dèficit de l'1% del PIB en quan a la despesa i es mantindran els programes mediambientals, d'energies renovables i de polítiques socials.” Cinca ha defensat que els grans canvis es van produir en els dos primers projectes que es van presentar durant el primer mandat de Demòcrates per Andorra (DA), allà es va marcar “la pauta i les línies mestres que volíem seguir”, ha dit.