Desbloquejada la renda variable de BPA a Suïssa que ara retornarà a l'AREB

La xifra se situa al voltant dels 500 milions d'euros, part dels quals ja aniran a parar a Vall Banc

L'Agència de Resolució d'Entitats Bancàries (AREB) podrà recuperar la renda variable, en actius líquids i en divises, que des de la intervenció de Banca Privada d'Andorra (BPA) estava bloquejada al banc custodiador de Suïssa, Credit Suïsse. Els prop de 500 milions d'euros d'antics clients de BPA que estaven bloquejats al país helvètic podran retornar al Principat després que el Tribunal Administratiu Federal, en l'aute que es va dictaminar el 28 de maig, hagi rebutjat els recursos presentats per diversos clients de BPA que impedien alliberar els fons. Ara part d'aquest diners aniran a parar directament a mans del banc pont, Vall Banc, i la resta aniran a mans de l'AREB, mentre no es demostri l'origent lícit del capital.

En l'aute, definitiu i que posa fi als procediments judicials tal com ha explicat l'AREB en un comunicat, el tribunal considera que els recurrents no poden apel·lar directament a l'article 37 G de la Llei federal bancària suïssa que només s'aplica als creditors domiciliats a Suïssa o als creditors que es beneficien d'una obligació a Suïssa. Així mateix, també conclou que els recurrents no poden beneficiar-se d'un dret il·limitat d'accés a la justícia tenint en compte que no tenen un interès suficient per recórrer contra la decisió de la l'Autoritat Federal de Supervisió dels Mercats Financers (FINMA) i que la seva objecció no està estretament relacionada amb Suïssa.

Un desbloqueig que arriba quatre anys després de la intervenció de l'entitat andorrana i que s'ha retardat més de l'esperat a causa dels recusos presentats. De fet, el procés s'hauria d'haver desbloquejat el mes d'abril del 2017, tenint en compte que el supervisor financer suís, FINMA, va decidir el 13 de març reconèixer a Suïssa la resolució de BPA, i que va autoritzar a l'AREB a reclamar les posicions de renda variable bloquejades al cap de trenta dies. 

Un dels perjudicis que ha causat aquest bloquieg ha estat part dels diners que l'AREB ha deixat de rebre per la venda del banc pont, Vall Banc, a JC Flowers, tal com el president de l'entitat , Albert Hinojosa, explicava fa uns mesos en seu parlamentària. 

Després de tot plegat, l'AREB ha manifestat, a través del comunicat, la seva satisfacció per la decisió adoptada pel Tribunal Federal Suís i assegura que ja treballa amb l’objectiu de recuperar els actius, tot i avisar que els terminies es poden allargar "unes setmanes".