Experts assenyalen que les empreses familiars han d'assumir els reptes de futur

Bisbal i Roca emfasitzen en el fet que “la riquesa generada a Andorra bàsicament ve" per aquest tipus d'entitats

El 80% de les empreses del país són familiars i generen el 80% del Producte Interior Brut (PIB). Amb aquestes dades a la mà, el soci director de Crowe Andorra i especialista en l’àrea de fiscalitat, Antoni Bisbal, i Gerardo Roca, advocat i soci responsable del departament legal de Crowe Spain, han volgut incidir en la importància d’aquest teixit empresarial ja que “la riquesa generada a Andorra bàsicament ve per l’empresa familiar”, ha subratllat Bisbal. D’aquí la rellevància que assumeixin els reptes que tenen per endavant. Així ho han manifestat en la conferència 'Reptes de l’empresa familiar andorrana: relleu generacional o desinversió', organitzada per Crèdit Andorrà i Crowe Andorra.

Bisbal ha detallat que alguns dels reptes que tenen per endavant les empreses familiars són preveure les relacions familiars quant a la política de professionalització; el relleu generacional; les polítiques de capitalització; el repartiment de dividends o la cultura empresarial  dins l’àmbit familiar. A més, si no hi ha successió o relleu generacional caldrà que aquestes empreses prevegin la desinversió, ha dit l’expert. Es tracta, a més, de garantir la supervivència; obtenir la màxima rendibilitat; garantir el relleu o la successió; assolir la internacionalització i la innovació tecnològica.

Roca ha fet èmfasi en la necessitat de regular les relacions familiars i amb l’empresa. En aquest sentit, ha detallat que hi ha diferents fórmules com pactes entre socis, protocols familiars, protocols successoris i també instruments hereditaris que “ajuden a la planificació” sobre el futur de l’empresa. “La idea és planificar, fer un pas enrere i veure què es vol fer”, ha destacat Roca. Afegint que cal que els empresaris decideixin si es vol continuar amb l’empresa familiar o no i en el cas afirmatiu, “obrir la interlocució amb els familiars”, amb la pròxima generació, i establir instruments a mode de pacte. Si la voluntat és preservar l’empresa familiar també creu que és important “equilibrar les expectatives de la família” i veure les diferents capacitats de cadascú per determinar quin paper pot desenvolupar cadascú.