El Govern no aclareix el calendari d'implementació de l'acord d'associació

Ubach ha apuntat que el 2019 s'hauria de produir la rúbrica i, a partir d'aquí, definir els tempos de les transposicions i el cabal

Segueix la incògnita al voltant de quan es durà a terme la incorporació del cabal comunitari a la legislació andorrana, fruit de l'acord d'associació amb la Unió Europea. Tot i no tenir un calendari definit, la ministra d'Afers Exteriors, Maria Ubach, ha reiterat que la finalització de la negociació de les disposicions generals de l'acord d'associació està previst pel 2019 i, a partir d'aquí, s'estudiaria el calendari de la implementació i aplicació de l'acord. A preguntes insistents del conseller general d'Unió Laurediana i Ciutadans Compromesos, Carles Naudi, la ministra ha avançat que el cabal històric produït a Brussel·les fins ara ja suposarà la transposició de prop de 5.300 actes normatius i que ja s'han rebut prop de 25 annexos que s'hauran de transposar.

Naudi ha criticat durament que encara no hi hagi calendari ni tampoc se sàpiga amb exactitud el nombre de directives i reglaments totals que inclouen aquests annexos. La ministra ha defensat que el treball que s'està fent és gradual i que, de moment, s'està analitzant si la legislació es podrà adaptar a la realitat andorrana, o si s'haurà de demanar una moratòria. A més, encara no s'ha decidit si aquesta transposició de les normes europees es farà amb traducció al català o s'optarà per agafar les transposicions en castellà o francès.