El Govern veu bé les tres proposicions de lleis laborals i sindicals i de conflicte col·lectiu

L'executiu considera que els textos són un gran avenç adaptats a la realitat andorrana

El Govern està d’acord en el contingut de les proposicions de lleis qualificades de relacions laborals, de mesures de conflicte col·lectiu i d’acció sindical i patronal, els tres textos impulsats pel grup parlamentari demòcrata i que ja han entrat a tràmit parlamentari. El titular d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, ha presentat aquest dimecres al consell de ministres els informes dels tres textos, i el gabinet ministerial ha acordat emetre el seu criteri favorable per a les tres proposicions de lleis. Cinca confia que el Consell General “serà diligent” i pugui votar les tres lleis durant el primer semestre de l’any que ve, ja que “no és una reforma menor, sinó que reforma tot el marc laboral del país”. El criteri governamental respecte els tres textos és que “completen el marc legal que regularà les relacions laborals i el mercat laboral, que ho fan seguint criteris homologables del nostre entorn i que recullen les recomanacions de les diferents institucions internacionals”.

Quant a la proposició de llei qualificada de relacions laborals, el text soluciona les problemàtiques detectades en els últims nou anys, des que es va aprovar el codi de relacions laborals, vigent fins que s’aprovi el nou marc legislatiu. El criteri favorable insisteix en què la nova norma té molta incidència en els aspectes vinculats a l’accés laboral de les persones amb discapacitat; destaca els permisos per als progenitors per atendre els nounats o infants adoptats o acollits, malalts o amb discapacitats; considera un avenç l’obligatorietat del contracte escrit i que estableix noves modalitats de contractació. “És un gran avenç, però adaptada a la realitat andorrana”, ha conclòs Cinca sobre la proposició de llei.

Sobre les lleis d’acció sindical i patronal i de mesures de conflicte col·lectiu, el Govern també interpreta que són “un salt qualitatiu” molt important, sobretot en l’organització sindical, ja que protegeix els delegats, permet que hi hagi interlocutors vàlids entre assalariats i empresa, i es consoliden les eines que regularan el conflicte col·lectiu i establiran els mecanismes que defensen els interessos econòmics tant dels treballadors com de la patronal. “És un marc modern, equiparable a l’entorn”, ha manifestat Cinca.