L'AREB necessita tres milions per a despeses judicials

El Govern fa un traspàs a l'entitat per sufragar la defensa de 109 procediments relacionats amb BPA

El Butlletí Oficial del Principat d'Andorra (BOPA) ha publicat aquest dimecres un decret pel qual s'autoritza un avenç de fons del Govern a l'Agència Estatal de Resolució d'Entitats Bancàries (AREB), per atendre les "despeses dels processos judicials i administratius" derivats del procés de resolució de BPA. El traspàs ascendeix fins als 2.982.150 euros.

L'AREB, segons es recorda al decret del BOPA, s'ha vist implicada a diversos procediments judicials relacionats, "principalment, amb l'aïllament (i el conseqüent no traspàs cap a Vall Banc), de certs comptes i productes de clients que suposen un risc per sospites de blanqueig de capitals i finançament del terrorisme". L'AREB també s'ha hagut de defensar de demandes interposades pels antics accionistes de BPA, de clients que havien subscrit productes financers, i de ciutadans que consideren que han vist perjudicats els seus drets a causa d'actuacions de l'AREB. Amb tot, i durant el 2017, "l'allau de reclamacions i demandes" interposades contra l'AREB i BPA, "totalment extraordinària i inesperada", no estaven previstes, es fa constar al decret. En total, l'AREB i BPA s'enfronten a la defensa de 109 procediments contenciosos judicials (civils i penals).

Els costos totals de tot plegat ascendeixen a aquests gairebé tres milions i atès el desenvolupament dels processos judicials en curs, "no resulta possible esperar fins que s'aprovi el pressupost de l'exercici vinent". El pressupost del 2017 previst per a aquesta partida era de només 275.000 euros.

Aquest traspàs per part del Govern es resol mitjançant un suplement de crèdit que s'extreu de partides del departament de Transports, del d'Ordenament Territorial, de l'Oficina de l'Energia i el Canvi Climàtic i del departament de Sistemes d'Informació. La partida més gran, d'1,05 milions d'euros, s'extreu de la que s'havia reservat a la infraestructura del transport de l'Heliport Nacional.

El ministre de Finances, Jodi Cinca ha explicat que "algunes sentències poden ser favorables a l'AREB, i en aquest cas pot ser que les costes vagin a càrrec de la part demandant".  El decret es convertirà en projecte de Llei, perquè segons Cinca l'aprovi el Consell General.