Publicitat
Publicitat

L'IPC del setembre se situa en el 2,2%

La xifra suposa un repunt d'una dècima respecte a l'agost, després de cinc mesos de descens

L’Índex de Preus al Consum (IPC) del mes de setembre ha patit un lleuger repunt d’una dècima respecte a la xifra d’agost i s’ha situat en el 2,2%, segons les dades facilitades aquest dijous pel departament d’Estadística. Després de pujades continuades des de la primavera de l'any passat fins a la d'enguany, l’index va arribar al 3% i a partir de llavors fins a l’agost ha anat baixant. 

Aquest setembre, però, ha augmentat a causa d’una pujada dels preus del transport –ha crescut la variació dels preus dels carburants-; la salut; l’habitatge, gas i electricitat, per l’augment dels combustibles; i els aliments, begudes i tabac, principalment per un augment de la variació anual dels preus de la fruita i dels olis greixos. El vestit i el calçat, l’esbarjo (pel decreixement de la variació anual dels preus dels viatges turístics) i l’ensenyament, però, han desaccelerat aquesta variació, mentre que els grups dels béns i serveis; mobles i serveis per a la llar, i els hotels, cafés i restaurants han mantingut la variació.

Pel que fa a l'IPC dels països veïns, a Espanya se situa en l'1,8%, una pujada de dues dècimes respecte a l'agost. Aquest augment és conseqüència de l’influència positiva dels aliments i begudes no alcohòliques i de l'oci i cultura. D'altra banda, l'habitatge té una influència negativa a causa d’un creixement menor dels preus de l’electricitat i de la gasolina per a la calefacció, respecte el mes de setembre de l’any anterior.

Finalment , la variació anual de l’IPC de França de setembre se situa a l'1%, una dècima més que a l'agost. Aquesta acceleració és conseqüència de la influència positiva dels preus de l'energia i de l'alimentació.

Etiquetes