Marsol demana una proposta “atractiva” per entrar a l'agència tributària nacional

Durant la reunió de cònsols també s'ha aprovat tirar endavant una comissió de seguiment per controlar com avança la llei de l'esport

El comú d'Andorra la Vella manté un no momentani a entrar a formar part de l'agència tributària única, però obre la porta a repensar la decisió si el Govern posa sobre la taula una proposta “atractiva i engrescadora”. Així ho ha indicat aquest dimarts al matí la cònsol major, Conxita Marsol, durant la roda de premsa posterior a la reunió de cònsols. Marsol ha reiterat que la proposta actual els suposa una despesa econòmica superior, que no pas seguir cobrant els impostos com fins ara. “No ens aporta res de nou, al contrari, ens incrementa les despeses i el sistema actual està funcionant sense incrementar el personal”. 

Tot i això, la mandatària comunal s'ha compromès amb l'executiu a tornar a parlar el tema d'aquí a quinze dies, amb la idea que els plantegin una proposta més atractiva, sinó la resposta a entrar a formar part de l'agència única serà negativa. En la mateixa línia s'ha reafirmat el cònsol major de la Massana, David Baró, que ha recordat que tot el que sigui “mancomunar costos i evitar duplicitats ens hi trobaran”, però en aquest cas el nou organisme els suposaria un cos extra d'entre 60.000 i 70.000 euros. “No veiem clara l'optimització i no anirem a encarir el funcionament quan tots els esforços han anat a economitzar-lo”, ha sentenciat. 

Per la seva banda, Marsol també ha recordat que per al comú de la capital els suposaria una despesa extra de 300.000 euros, ja que el pagament anual de cada comú a l'agència nacional varia en funció dels impostos recaptats. A més, ha recordat que, segons el conveni actual que hi ha sobre la taula, el període voluntari de recaptació d'impostos el continuaria portant cada comú, per la qual cosa no es pot eliminar per complet el servei. “Si el servei continua existint no elimines el servei i per tant no pots estalviar ni en personal ni en funcionament i a més has de pagar uns diners fixes per formar part de l'agència”, ha explicat. 

Cal recordar que actualment el comú de la Massana i Canillo ja van comunicar que no formarien part de l'agència tributària nacional. La resta de comuns, sense comptar Andorra la Vella, ja han confirmat que sí que en formaran part ja que els suposa un estalvi econòmic. El fet que cada comú gestioni de manera diferent la recaptació d'impostos i tributs, provoca que a uns els suposi una despesa extra formar part de l'agència tributària, mentre a d'altres els resulta un estalvi. 

Una comissió per seguir la llei de l'esport 

Durant la reunió de cònsols també s'ha aprovat tirar endavant una comissió de seguiment per controlar com avança la llei de l'esport. La idea fonamental, segons ha explicat Baró, és poder parlar i fer aclariments amb el Govern per analitzar aquells articles, com per exemple els que parlen dels monitors o els animadors d'activitats esportives, que poden tenir un efecte directe sobre els comuns.