Transformar els reptes del canvi climàtic en oportunitats de negoci

El 18è Fòrum de l'EFA abordarà com una empresa pot assolir l'èxit de manera sostenible

Per primera vegada, el 18è Fòrum de l'Empresa Familiar Andorrana (EFA), un esdeveniment que compta amb el suport de Crèdit Andorrà, Andbank i MoraBanc, posarà el seu focus en els reptes i oportunitats que es generen arran del canvi climàtic. Així ho ha anunciat aquest dijous el seu president, Francesc Mora, que ha recordat que aquest "és un problema molt ampli i complex" que compta amb moltes ramificacions "que també afecten Andorra". L'objectiu de la trobada, que se celebrarà el pròxim 28 de novembre a l'Sport Hotel Village de Soldeu, serà que els empresaris familiars siguin conscients i estiguin ben informats sobre quines qüestions hi ha sobre la taula i a quins reptes s'hauran de fer front els pròxims anys respecte al funcionament de les empreses, de tal manera que aquests reptes es converteixin en oportunitats "per ser més competitius en l'entorn econòmic en el qual ens movem". 

Mora ha posat l'accent en què els empresaris no s'han de deixar portar per un "discurs catastrofista", sinó per un "d'optimista i positiu", ja que els nous reptes que venen per endavant han d'ajudar a continuar competint en el mercat i també es poden generar molts negocis "al tomb de moltes activitats que es transformaran i que tenen un impacte positiu en el medi ambient". Tot i això, ha recordat que els passos no es comencen a donar ara, ja que hi ha moltes empreses del país que els darrers anys han adaptat els seus processos de producció per tal que siguin més sostenibles, sempre tenint en compte els disset Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) fixats per les Nacions Unides. 

La jornada començarà a les 9.15 hores amb un acte de benvinguda a càrrec de Mora i de la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó. Posteriorment, es donarà pas a una sèrie de conferències. "Els ponents són persones que coneixen molt bé altres indrets, es tracta de gestors d'empreses grans que tenen molt impacte", ha assenyalat el president de l'EFA. L'objectiu de les xerrades serà "veure quins compromisos estan prenent ells, les seves experiències, com han fet front als reptes i com els han transformat amb la finalitat que els empresaris andorrans ho puguin conèixer i aplicar-ho". 

La primera de les conferències, que tindrà lloc a les 10 hores sota el títol 'Els reptes del canvi climàtic: dades i evolució', serà a càrrec de la directora de la Fundació Empresa i Clima, Elvira Carles; més tard, a les 11.30 hores, es donarà pas a una taula rodona on s'explicarà com es poden "mitigar els efectes del canvi climàtic" i comptarà amb la presència del vicepresident de l'empresa Cobega, Alfonso Líbano, i el president i fundador de Bodegas Familiares Matarromera, Carlos Moro i, per últim, hi haurà una conferència que explicarà el cas d'èxit del Grup Fluidra, l'empresa número u al món en gestió d'aigües de piscina i que serà a càrrec del president d'honor i el president executiu, Joan i Eloi Planes. La jornada, per finalitzar, es clourà amb un parlament del cap de Govern, Xavier Espot.