Economia 31/03/2022

Andorra es desmarca de França i Espanya i no bonificarà el preu dels carburants per a la població

ANA
1 min
El govern espanyol ha obert la porta a rebaixar els preus dels carburants, disparats a màxims històrics.

Andorra la VellaEl Govern no té previst subvencionar un percentatge del cost dels carburants per abaratir el preu que paga l'usuari. A diferència de les mesures impulsades pels països veïns, França paga 15 cèntims per litre i Espanya, 20, des de l'Executiu consideren que tenen menys marge per ajustar els preus. Malgrat això, el ministre portaveu, Eric Jover, ha explicat aquest dimecres durant la roda de premsa posterior al consell de ministres que estan “analitzant si es pot aplicar alguna mesura addicional que sigui acotada temporalment”.

En aquest sentit, el titular de Finances ha exposat que s'han d'entendre que als vint cèntims de bonificació d'Espanya sobre el preu per litre dels carburants, un 25%, cinc cèntims, els assumeixen els distribuïdors d'hidrocarburs, i ha recordat que el país veí del sud, segons informacions aparegudes als mitjans de comunicació espanyols, va recaptar catorze cèntims per litre de carburant des del maig del 2020, quan hi va haver un descens generalitzat del preus a causa de la crisi sanitària. "Si ingresso 14 cèntims més per litre, fer un descompte de 15 cèntims no suposo un gran esforç per l'Estat", ha dit.

Posant el cas d'Andorra, Jover ha exposat que l'increment del valor antural de combustible ha repercutit amb un augment de dos cèntims per litre, una xifra que queda molt allunyada de la del territori veí. A més, ha apuntat que la mesura té un període de temporalitat, entre l'abril i el juny, i que a Andorra es bonifica el sis cèntims el litre de benzina als col·lectius més damnificats per l'augment, com són els transportistes i els taxistes, amb descomptes de caràcter retroactius des de l'1 de gener.

stats