Economia 26/11/2016

“Andorra pot ser l’alternativa a Suïssa”

Entrevista a Christoph Lieber, conseller delegat de Vall Banc

M.t.
2 min
El conseller delegat de Vall Banc / M.T.

Escaldes-EngordanyChristoph Lieber és des del mes de juliol el conseller delegat de Vall Banc, la nova entitat creada per gestionar els actius lícits de Banca Privada d’Andorra (BPA), i que ha estat adquirida pel fons americà J.C. Flowers. Nascut a Suïssa, Lieber creu que Andorra és un país interessant per atreure talents, i el seu objectiu és continuar amb el negoci de banca privada, transformant l’entitat en termes de “màxima qualitat”.

¿Com està afectant la implantació de l’intercanvi automàtic d’informació als bancs andorrans?

Tindrà un impacte en el volum de negoci, perquè els clients tenen tres opcions per fer front a la situació: declarar els diners al seu país; convertir-se en residents passius a Andorra, una solució que només uns quants poden triar; o retirar els diners i portar-los a una altra jurisdicció, i evidentment això està tenint un impacte en els bancs andorrans.

¿I això obliga els bancs a reconvertir-se?

Hi ha un altre efecte, que és que els bancs han de millorar els seus serveis. Necessitem altres valors afegits per oferir als clients, com un servei millor, més qualitat en l’assessorament en inversions i implantació de noves tecnologies.

Quin futur augura per al sector bancari andorrà?

Crec que podem aprendre molt de Suïssa, que ha passat exactament per la mateixa situació, i que no va perdre volum net de negoci perquè, al mateix temps, va tenir noves entrades de capitals. La meva visió és que, tot i que la plaça andorrana és més petita, pot ser millor i més eficient que la suïssa. No podrem tenir la mateixa dimensió, perquè Suïssa és la primera plaça en gestió d’actius del món, però pot ser una jurisdicció millor perquè és més flexible, i el Govern està més orientat al negoci, en el sentit que els polítics no han seu patrimoni. I Andorra pot ser una alternativa a Suïssa, per davant d’altres opcions més llunyanes, perquè, tot i que no pertany a la Unió Europea, Andorra també és a Europa, és fàcil arribar-hi, i la mentalitat i la cultura són similars.

Quin balanç fa dels primers sis mesos de funcionament de Vall Banc?

El volum de negoci és més o menys el mateix que quan vam començar, i fins i tot una mica superior. Evidentment hem perdut dipòsits, però molt menys del que ens esperà- vem. A més, estem tancant un acord amb una de les grans companyies de gestió d’actius per poder multiplicar els serveis que oferim, i ser model d’una nova manera de fer banca.

Com serà el sector en un futur?

Cada vegada més companyies com Google ofereixen serveis financers. La indústria s’ha de reconvertir i utilitzar les noves tecnologies per ajudar els clients a aconseguir els seus objectius. Ho ha de fer d’una manera que sigui fàcil, divertida i que generi emocions.

stats