Economia 27/02/2020

Caiguda de l'1,9% de les vendes a les grans superfícies al desembre

L'índex de treballadors creix un 0,6% respecte del 2018

Agència Ana
2 min
El passadís d'un supermercat. / ARXIU ANA

Andorra la VellaSegons ha fet públic aquest dijous el departament d'Estadística, l'Índex general de vendes de les grans superfícies comercials (IVGS) el desembre del 2019 va disminuir en un 1,9% respecte al mateix mes de l'any anterior. Si es desglossa aquest índex en productes alimentaris i resta de productes, la categoria alimentació augmenta un 1,6% en comparació amb el període homòleg del 2018. Pel que fa a l'índex de la categoria resta de productes, cau el 4,4% respecte a la mateixa referència.

En relació amb les economies de l'entorn, la variació anual de l'índex general mesurada el desembre del 2019 se situa per sota de la xifra d'Espanya i de la de França. Pel que fa a les variacions intermensuals, l'índex corresponent al desembre experimenta un creixement del 54% respecte al de novembre del 2019, tenint en compte que es tracta de les dades originals que no descompten factors estacionals ni els efectes de calendari.

Índex de vendes a preus constants

Pel que fa a l'índex de vendes de les grans superfícies a preus constants, és a dir, un cop eliminat l'efecte dels preus, al desembre de l'any passat ha caigut un 3,1% respecte al desembre de l'any anterior. Pel que fa a la categoria alimentació, ha caigut el 0,1%, mentre que la categoria relativa a la resta de productes ha disminuït un 5,3% respecte al mateix període de l'any anterior. Per tant, la dinàmica de l'IVGS general i els seus dos components a preus constants segueixen una tendència negativa, i fa que la tendència del grup alimentació s'oposi a la dels preus corrents. D'altra banda, la magnitud de l'índex respecte a la mesura a preus corrents disminueix per l'efecte dels preus.

Índex d'ocupació

L'índex d'ocupació de les grans superfícies comercials s'elabora a partir del total del personal ocupat mensualment en aquest tipus d'establiments, distingint entre sexe i tipus de jornada laboral. El desembre del 2019, l'índex d'ocupació de les grans superfícies del comerç al detall creix un 0,6% en comparació amb el mateix mes de l'any anterior, mentre que representa un augment del 2,1% respecte a l'enregistrat el novembre del 2019.

Ocupació per sexe

Pel que fa al volum de dones i homes ocupats en les grans superfícies comercials al desembre, el 63,3% correspon al gènere femení i el 36,7% restant al gènere masculí. Si es comparen les dades amb el mateix període de l'any anterior, s'observa que la proporció de dones ocupades en aquest tipus d'establiments creix el 3%. D'altra banda, la proporció d'homes ocupats cau el 4,8% aquest mateix mes.

Ocupació per tipus de jornada laboral

La jornada laboral del personal ocupat en les grans superfícies comercials al desembre es distribueix entre el 93,3%, que té una jornada laboral a temps complet, i el 6,7% restant dels ocupats, que gaudeix d'una jornada laboral a temps parcial. Aquestes proporcions es mantenen pràcticament idèntiques al llarg dels darrers dotze mesos.

stats