Economia 21/09/2019

Calvís lamenta la mala fama creada cap als vehicles dièsel

"El gasoil actual contamina menys que la gasolina", assegura el president de l'AIVA

Marc R. Fort
1 min
Sortidors de carburant en una benzinera d'Andorra. / ANA

Andorra la VellaXavier Calvís, president de l'Associació d'Importadors de Vehicles d'Andorra (AIVA), lamenta la "mala propaganda" que s'ha fet envers els vehicles que utilitzen carburant de gasoil. Aquesta "desinformació" assegura que aquests cotxes presenten un alt grau de partícules contaminants que no hi són presents, o almenys en un grau no tan elevat, en els vehicles de gasolina. Posant les xifres sobre la taula, durant el 2017 es van vendre un total de 806 cotxes de gasoil; el 2018, van experimentar una baixada que els va situar en 669 cotxes venuts, i el 2019, seguint amb la tendència a la baixa, la xifra és de 459.

Calvís ha destacat que els dièsels moderns contaminen fins i tot "menys que els de gasolina". Això, tal com ha explicat el president de l'AIVA, és gràcies al filtre antipartícules, un element que té la funció de reduir les emissions dels benzopirens presents en la cendra generada en el procés de combustió i que són molt perjudicials per a la salut. Per això, Calvís demana "uns estaments públics que informin de la veritat", ja que en aquest sentit, "els compradors no saben realment el que adquireixen i aposten per un no res".

Calvís també ha destacat, en referència als vehicles elèctrics, que "es troben totalment estancats", i afegeix que "són molt cars, si no fos pel programa Engega no en circularia cap". Pel que fa a usuaris particulars, hi ha registrats un total de divuit vehicles elèctrics, una xifra que es manté immòbil des dels darrers anys.

stats