Economia 12/12/2017

La Cambra confirma l'impuls de la recuperació econòmica

Les enquestes de conjuntura constaten la millora del sector industrial i el balanç discret del comerç

ARA Andorra
2 min
El president de la Cambra, Marc Pantebre i la directora, Pilar Escaler durant la roda de premsa

Andorra la VellaLes enquestes de conjuntura de la Cambra recullen una millora del sentiment de confiança de les empreses i confirmen que a Andorra la recuperació econòmica cada cop va agafant més impuls, liderada pel sector turístic, i afavorida per la dinàmica més positiva del context internacional. En concret pel bon comportament de l'economia europea, i sobretot de l'espanyola.

En aquesta mateixa línia, l'evolució dels principals indicadors d'activitat disponibles d'aquest any també mostren una acceleració del ritme de creixement econòmic, tot i que dins d'uns registres que segueixen sent modestos. Així, l'ocupació assalariada ha crescut en termes interanuals un 2,9% fins a l'agost, impulsada sobretot pel creixement de l'ocupació en la construcció (2,1%) i, en especial, en el sector serveis (3,2%) amb una contribució particularment destacable de l'hoteleria (5,3%).

En paral·lel, hi ha altres indicadors clau que estan accelerant el pas fins a l'octubre, com ara les importacions totals, amb un creixement del 7,7%, les matriculacions de vehicles, amb un increment del 171%, el nombre de visitants (3%), i les importacions de materials de construcció, que han deixat de caure i han experimentat un augment interanual del 0,4%.

Un altre indicador positiu és el nombre de demandes d'alta al Servei d'Ocupació en recerca de treball, que continua la tendència a la baixa dels darrers anys, amb una xifra de 402 demandants de mitjana fins al mes d'octubre passat.

Les perspectives són positives i suggereixen un nou augment de l'activitat econòmica, tot i que de perfil moderat. Aquesta expectativa permet confiar en la consolidació progressiva de la recuperació econòmica al llarg dels propers mesos.

Per sectors, la indústria segueix avançant en la via de recuperació iniciada a finals del 2014, tot i que es manté en registres molt modestos. La construccio, per la seva banda, ha donat mostres d'estabilittat, i tot i que presenta algun símptoma de millora, el ritme d'activitat és molt baix i les perspectives continuen sent febles. En el comerç minorista el balanç és més aviat discret, tot i que en conjunt es confirma una tendència a l'estabilització, després d'un període prolongat de caigudes de l'activitat. Finalment, la recuperació del sector hoteler continua sent un dels aspectes més positius del moment econòmic al país. El bon comportament d'aquest sector en els últims dos anys confirma el to favorable de la demanda turística.

Preguntat per l'evolució dels sectors, el president de la Cambra, Marc Pantebre, ha explicat que "el comerç ha estat afectat per la globalització i ha perdut competitivitat i especificat. Els preus no són els d'abans. Tant el comerç com la construcció venen de molt a baix, especialment aquest últim, que va patir la moratòria".

stats