Economia 18/09/2018

El Centre Històric qualifica de "decebedora" la temporada d'estiu

L'associació de comerciants considera que el model andorrà de compres "s'està esgotant"

Ara Andorra
2 min
La presidenta de l'Associació de Comerciants del Centre Històric, Anna Riberaygua, i el secretari Enric Bartumeu, durant l'assemblea de l'entitat. / ACCH

Andorra la VellaL’Associació de Comerciants del Centre Històric d’Andorra la Vella considera que el balanç de l'estiu a nivell comercial i de restauració és força decebedor. L'entitat explica, en un comunicat, que les vendes, especialment les corresponents al mes de juliol, no han estat gaire bones. En part, entenen que això rau en les males condicions climatològiques que han condicionat la primera part de l’estiu. Un fet que també ha influit negativament en el balanç que en fan les terrassses del Centre Històric.

A grans trets, alguns restauradors xifren el volum de negoci fins un 30% per sota el registrat el mes de juliol de l’any passat. El mes d’agost també ha estat més fluix que el 2017, tot i que no de manera tant marcada. Tanmateix, des dels establiments hotelers de la zona es reconeix l’impacte pel que fa al volum de visitants que té el Cirque du Soleil a la zona, tot i que això no sempre es tradueix en vendes, ni activitat dins el barri. L'associació també destaca que la Vuelta ciclista a Espanya, un altre dels grans esdeveniments de l’estiu, no ha tingut cap impacte en el dia a dia del Centre Històric, potser, segons s'indica en el comunicat, a causa del recorregut de les dues etapes, la primera amb final a la Rabassa i la segona a Canòlich.

Des de l’associació són conscients que el model andorrà de compres s’està esgotant i que cal buscar nous atractius pels visitants. És per aquest motiu que des de fa un any s’està treballant en la implementació d’un pla estratègic que vol ser el punt de partida de la revitalització d’una de les zones amb més potencial de la capital, i amb un pes específic en l’àmbit històric i cultural d’Andorra.

Per aquest motiu, es treballa estretament des del comitè executiu del pla estratègic del Centre Històric d’Andorra la Vella, liderat per la cònsol major de la parròquia, Conxita Marsol, i amb la complicitat de la Cambra de Comerç i Andorra Turisme, per implementar les línies generals d’un pla que actua de forma global, tant a nivell urbanístic, com d’ordenació i promoció del comerç i la restauració.

D'altra banda, l'associació ha celebrat aquest dilliuns la seva assemblea anual, en la qual s'han aprovat tant la memòria d’activitats com els comptes i el pressupost actual. En el comunicat es destaca la bona entesa entre tots els implicats i la consciència compartida de la necessitat de treballar plegats per fer créixer el barri i sumar esforços per fer-ho possible.

Aixi mateix, es valoren molt positivament iniciatives com la Nit de copes i el Jambo, i s’estan estudiant millores per una altra de les activitats destacades del Centre Històric com és el Mercat dels Dissabtes, que tornarà a omplir els carrers del casc antic el 6 d’octubre.

stats