Economia 28/11/2015

Els Cierco recorden que la compra de Banco Madrid va ser supervisada pel Banc d’Espanya i l’INAF

Els accionistes majoritaris de BPA insisteixen que l’operació va seguir “tots els requisits legals exigits”

ARA Andorra
2 min
Els germans Cierco / J.D.

Andorra la VellaEls germans Cierco han respost a les informacions d’aquest divendres al digital espanyol ‘El Confidencial’, on s’assegurava que el Banc d’Espanya hauria fet arribar un informe al Servei de Prevenció de Blanqueig de Capitals i Infraccions Monetàries espanyol (SEPBLAC) qüestionant l’origen del 30% dels recursos que hauria utilitzat la família Cierco per formalitzar la compra de Banco Madrid. Els accionistes majoritaris han insistit que els òrgans de supervisió espanyols i andorrans van examinar l’adquisició i que el Banc d’Espanya va autoritzar l’operació després que l’entitat andorrana “hagués presentat l’expedient per a la compra seguint tots els passos jurídicofinancers exigits”. El dossier “incloïa tots els requisits legals i financers establerts pels supervisors. L’expedient tramitat al Banc d’Espanya recollia un apartat específic que reflectia el pla de finançament de la compravenda”, han afegit els Cierco.

Els Cierco també han recordat, mitjançant un comunicat, que com a pas previ a l’acord entre BPA i la Caja de Ahorros y Monte de Piedad de Guipuzkoa y San Sebastián (Kutxa), el Banc d’Espanya i l’INAF van haver de signar un memoràndum d’entesa per permetre l’intercanvi d’informació entre els dos supervisors. “Tot va seguir els passos pertinents”, afirmen sobre l’operació, que es va tancar per 105 milions d’euros –abonats a Kutxa mitjançant transferències bancàries– i que incloïa a més la compra d’immobles de Kutxa per valor de 55 milions d’euros.

Els Cierco han recordat que l’operació es va començar a negociar el 2010, mentre BPA feia una ampliació de capital de 50 milions d’euros per fer front a la compra. Una ampliació controlada pel regulador andorrà i auditada per KPMG, la delegació andorrana de la qual dirigia en aquell moment Maria Cosan, l’actual directora de l’INAF. Va ser una operació requerida per l’INAF, que també va demanar que s’emetessin accions preferents per import de 25 milions d’euros, segons han explicat. “Com no podia ser d’una altra manera”, continuen, el pla supervisat “ja es feia ressò tant de l’ampliació de capital com de l’emissió de preferents”.

Els accionistes majoritaris de BPA també han recordat que el memoràndum d’entesa entre el Banc d’Espanya i l’INAF (MOU) es va signar amb motiu de la compra de Banco Madrid per BPA, però “va més enllà, té un àmbit d’actuació més genèric i ha servit per possibilitar, posteriorment, operacions d’altres entitats”.

stats