Economia 07/04/2022

La capital se suma a la col·laboració publicoprivada per fer pisos de lloguer assequible

El parc infantil i l'aparcament de l'avinguda Santa Coloma enllestits a l'estiu

L.G.
4 min
Els cònsols major i menors d'Andorra la Vella, Conxita Marsol i David Astrié, durant la sessió de consell de comú d'aquest dijous.

Andorra la VellaEl comú d'Andorra té previst construir un edifici de pisos de lloguer a un preu assequible a la zona de Ciutat de Valls, concretament al carrer mestre Xavier Plana. Ho ha manifestat durant les declaracions posteriors a la sessió de consell de comú d'aquest dijous la cònsol major de la parròquia, Conxita Marsol, qui ha asseverat que la voluntat de la corporació és executar el projecte a través d'una concessió publicoprivada, per la qual els immobles seran explotats durant un període de temps establert per l'empresa o organització a qui s'adjudiqui i després passaran a ser propietat de l'administració comunal.

Tal com ha explicat la mandatària des del comú de la capital "estem fent uns grans esforços" en relació amb la problemàtica de l'habitatge al país, tot posant com a exemple la vuitantena de pisos per a joves del Jovial i la quinzena de l'hostal Calones per a gent gran, a banda de la donació del terreny de la Borda Nova al Govern per a l'edificació de pisos socials, però "hem pensat que hem de col·laborar encara més". Així doncs, la voluntat de la corporació és treure el concurs públic durant l'estiu i poder realitzar l'adjudicació del projecte d'habitatge a preu regulat a l'octubre. "Ja estem gestionant el plec de bases i tenim constància de diferents promotors que hi estarien interessats. És per aquest motiu que considerem que hem d'aprofitar que el terreny és propietat del comú i continuar donant un cop de mà per trobar una solució a la problemàtica de l'habitatge a Andorra", ha apuntat.

A més, des de l'administració tenen previst acomplir amb el seu programa electoral construint un aparcament a les plantes baixes de l'immoble, les quals estarien a disposició de les persones que hi resideixin i de la ciutadania i turistes. "A la zona hi ha molt dèficit d'aparcaments i creiem que són necessaris", ha dit. I ha posat de manifest que si la iniciativa acaba esdevenint una realitat, la capital serà una de les parròquies amb més habitatges a preu regulat per l'administració. En referència al funcionament, de la mateixa manera que el Jovial i l'hostal Calones, es marcaria el cost de casa pis d'acord amb la nòmina de la persona o la unitat familiar.

Durant la sessió de consell de comú s'ha aprovat l'adjudicació, per un import de gairebé un milió d'euros, del futur parc que s'edificarà al límit fronterer entre la capital i Santa Coloma, i que tindrà accés directe al passeig del riu. La voluntat del comú és que es pugui inaugurar a mitjans d'estiu, al juliol, perquè els infants i joves de la zona el puguin gaudir durant els mesos que fa més bon temps. La instal·lació disposa de 2.500 metres quadrats i tindrà atraccions com una tirolina o una zona de parkour.

Cal recordar que a l'indret també s'hi construirà un aparcament amb una vuitantena de noves places d'aparcament, adjudicat per aproximadament 170.000 euros. Marsol ha puntualitzat que la instal·lació funcionarà de manera externa a la resta d'estacionaments amb barrera comunals de la parròquia, avançant que s'estudia un preu un 50% més barat que l'actual amb la PK, tot i que encara no s'ha definit de manera exacta. "Les places tindran nom i cognom i s'assignaran a les persones que acreditin que treballen a Andorra la Vella", ha matisat. A banda, també s'està estudiant si hi podrien tenir accés els treballadors transfronterers que es desplacin per qüestions laborals a la capital.

Des de la minoria, la consellera del partit socialdemòcrata, Lídia Samarra, ha exposat que el preu de la instal·lació s'ha incrementat en 200.000 euros a causa de l'encariment de diversos materials necessaris, però ha asseverat que es tracta d'un projecte necessari per a la parròquia i per la zona, la qual queda "necessita espais de dinamització".

La celebració de la sessió de consell de comú d'aquest dijous també ha servit perquè dos agents de circulació jurin el càrrec després d'haver superat un any en període de prova. La mandatària ha remarcat la importància de la figura indicant que són les primeres persones en contactes amb els ciutadans de la paròquia i amb els turistes.

El recinte multifuncional, més a prop de l'estadi comunal

Marsol ha manifestat, en relació amb la possible ubicació del futur recinte multifuncional, que l'emplaçament que "està agafant més força" és l'estadi comunal, al·legant que l'indret podria acollir totes les instal·lacions actuals i de la nova infraestructura gràcies als seus 20.000 metres quadrats d'extensió i que el terreny acabarà sent propietat del comú.

Respecte a la Margineda, la mandatària ha comentat que encara no s'ha descartat la ubicació, ja que té punts positius com el fet de ser de propietat de la corporació i que disposa de l'extensió necessària per acollir-hi el recinte, més de 6.000 metres quadrats, vuit mil concretament. Quant a l'antiga plaça de Braus, ha recordat que el fet que una part de l'espai sigui privada suposa algun "problema" davant la necessitat de fer-hi una inversió econòmica important, per aquest motiu la disputa de l'emplaçament es troba entre Santa Coloma o el centre de la capital.

Per la seva banda, Samarra ha indicat que des del grup socialdemòcrata aposten per construir la instal·lació a la Margineda per les facilitats d'estacionament de la zona i per aprofitar el recinte per dinamitzar la zona baixa de la parròquia.

La consellera de la minoria del partit socialdemòcrata, Lídia Samarra, durant la sessió de consell de comú d'aquest dijous.
stats