Economia 27/09/2019

L’elèctrica francesa EDF referma el seu suport a FEDA a través de la signatura de dos convenis

Amdues companyies elaboraran un estudi per abordar els canvis en la xarxa elèctrica arran del desenvolupament d'energies sostenibles

T. Navarro
2 min
Fotografia conjunta de les delegacions andorrana i francesa. / T. N. (ANA)

EncampFEDA i la companyia elèctrica francesa EDF han signat dos convenis de col·laboració aquest divendres, en el marc de la visita del president de l'empresa, Jean-Bernard Lévy, al Principat. La signatura se suma a la intenció de l'empresa gal·la de mantenir la "relació estratègica", com l'ha definit Lévy, amb la hidroelèctrica andorrana, que ja dura més de 30 anys. Levy ha mostrat el suport a la política energètica andorrana, encarada a les energies no contaminats, recordant que una part de l'energia que el país importa de França prové de dues centrals eòliques situades a la regió de l'Occitània.

El primer d'ells, signat amb la filial d'EDF, Dalkia, suposa la col·laboració en els treballs de renovació de la infraestructura de la central hidroelèctrica de la Bartra. Com ha explicat la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Silvia Calvó, suposen "renovacions de manteniment que es duen a terme cada quatre o cinc anys". Aquestes renovacions, que ja estaven estipulades a altres acords que caducaven al 2020, permeten conservar un equipament que ofereix "preus competitius", donat que "quan hi ha puntes als mercats internacionals i augmenten els costos d'energia, podem produir i, per tant, abaratir el cost de l'energia per a la ciutadania". El director de FEDA, Albert Moles, ha recordat durant l'acte de signatura dels convenis que el llac d'Engolasters produeix de manera neta el 82% de la producció pròpia d'energia, que suposa el 16% de la demanda del mercat intern.

Tampoc hi ha una quantia estipulada per al segon conveni, amb el qual EDF es compromet a facilitar l'ajuda necessària a FEDA en cas de situacions excepcionals, com per exemple el trencament d'un cable de llum soterrat a una pista d'esquí o el suport en cas d'una catàstrofe. "Hem volgut assegurar-nos la garantia d'aprofitar els recursos d'EDF, que són molt més grans que els propis de FEDA", ha afirmat Calvó, donant continuïtat a l'intercanvi de recursos ja s'ha estat fent els darrers anys de manera informal.

De la mateixa manera, FEDA comptarà amb el suport d'EDF per elaborar un estudi que analitzi la integració de les noves tecnologies a la xarxa elèctrica per maximitzar la capacitat d'Andorra de cobrir la demanda amb energies renovables. Estudi on s'estudiaran els horaris i l'estacionalitat de la producció, l'emmagatzematge necessari per a aquesta o les fluctuacions que es puguin ocasionar. "Cal redissenyar la xarxa elèctrica", ha dit, per donar cabuda a una energia "que vindrà de fonts renovables produïdes en infraestructures en les quals FEDA té previst invertir", però també d'actors privats, siguin petites cases o projectes previstos en el Pla Sectorial d'Infraestructures Energètiques d'Andorra.

D'altra banda, i aprofitant la seva primera visita al Principat, Lévy ha participat en una reunió junt amb Calvó, acompanyat de Moles i del delegat regional d'EDF, Gilles Capy. Trobada on també hi han intervingut delegacions formades per directors d'EDF, del ministeri de Medi Ambient i de FEDA. Entre els temes tractats s'ha parlat de les negociacions per a l'entrada de Dalkia al capital de la filial de FEDA, que, segons ha confirmat la ministra de Medi ambient, es preveu que estigui a punt cap a finals d'any. En aquest sentit, FEDA i Dalkia ja han dut a terme diversos passos cap a una col·laboració estreta en el desenvolupament de xarxes de calor.

stats