Economia 17/02/2021

Entra en vigor aquest dimecres la modificació de la llei dels ERTO

El percentatge màxim d'assalariats que es poden veure afectats pot anar des del 100% fins al 75%

ANA
2 min
Terrasses de bars al centre de la capital.

Andorra la VellaAquest dimecres entra en vigor la modificació de la Llei de noves mesures excepcionals i urgents per la situació d’emergència sanitària causada per la pandèmia de SARS-CoV-2, després de la publicació del text aquest dimarts al BOPA. La modificació inclou mecanismes de flexibilització a l’hora de demanar suspensions temporals dels contractes de treball (STCT) i les reduccions de la jornada laboral (RJL).

En aquest sentit, el decret estipula que els sectors que s’inclouen són: activitats econòmiques suspeses obligatòriament (pubs, discoteques, parcs infantils interiors o sales de joc); activitats econòmiques afectades per limitacions o restriccions derivades de les mesures dictades (bars o cafeteries i transport urbà); activitats econòmiques que pertanyen a sectors econòmics específics; i activitats econòmiques directament afectades o restringides per mesures adoptades per autoritats estrangeres dels països veïns que limiten l’arribada de turistes. En aquest últim punt, l'executiu estipula que aquestes activitats econòmiques poden ser les estacions d'esquí, els hotels, restaurants, grans establiments comercials o comerç al detall de tabac, begudes alcohòliques, calçat, peces de vestir o productes farmacèutics, entre d'altres.

Així, la nova llei faculta al Govern la capacitat de determinar via decret el percentatge màxim dels assalariats que poden veure’s afectats per un ERTO. En aquest sentit, s’estipula que el percentatge sigui del 100% per a les empreses suspeses obligatòriament o per aquelles directament afectades per les mesures estrangeres, i del 75% per la resta.

Procés de sol·licitud per perllongar, modificar o sol·licitar l’ERTO

Les empreses amb assalariats en ERTO al gener veuran prolongat el procés automàticament en cas que se segueixin complint tots els requisits, sense necessitat de presentar cap sol·licitud. La prolongació és retroactiva a l’1 de febrer del 2021.

Pel que fa a l’ampliació dels ERTOs, es podrà fer a partir d’aquest dimecres mitjançant un nou mòdul concret per afegir treballadors a www.treball.ad. Les sol·licituds fetes en els primers cinc dies des de l’entrada en vigor de la llei (és a dir diumenge) podran ser retroactives a partir de l’1 de febrer del 2021. A més, es redueix de 30 a 15 dies el termini que una empresa ha d’esperar per modificar l’abast d’un ERTO fins que pot tornar a demanar-ne l’aplicació.

En relació amb les empreses sense ERTO que vulguin sol·licitar-ne una de nova, s’han de presentar també al web www.treball.ad. Com en el cas anterior, els cinc dies posteriors al dia de publicació al BOPA, podran ser retroactives a partir de l’1 de febrer del 2021, tot i que les fetes un cop transcorreguts els cinc dies des de la publicació de la Llei al BOPA no podran ser retroactives.

stats