Economia 20/04/2022

FEDA ha pagat un sobrecost de 12 milions per la compra d'energia el 2022

Moles assevera que la situació per aquest exercici està subjecte a la "incertesa dels mercats"

L. G.
2 min
L'oficina de FEDA a Andorra la Vella.

Andorra la VellaFEDA ha pagat entre deu i dotze milions d'euros de sobrecost per al compra d'electricitat als països veïns durant els tres primers mesos del 2022. Ho ha manifestat el director general de la parapública, Albert Moles, durant la compareixença al Consell General davant la Comissió Legislativa d'Economia per presentar la situació de l'elèctrica en el context energètic global i les inversions previstes a curt termini, en la qual ha matisat que durant aquest període "hi ha hagut molta demanda i no s'ha aplicat l'increment de preus als clients".

Per la seva banda, la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sosteniblitat, Sílvia Calvó, ha considerat que el sobrecost es deu a l'alt consum que comporta la temporada d'hivern i ha indicat que "ara entrem en una temporada més baixa on no hi ha els consums de calefacció elèctrica ni els grans consumidors de les estacions d'esquí", per la qual cosa considera que l'import no hauria d'anar en augment, malgrat que, tal com ha apuntat Moles, l'evolució de la situació i dels preus depèn de la volatilitat dels mercats. "No tenim una visibilitat clara pel context que està vivint Europa, però esperem que no sigui tant dolent com el 2021", ha dit.

Els màxims representants de la parapública han asseverat que "entot moment" s'ha buscat el mínim impacte sobre la societat amb l'increment de les tarifes i han apostat per incentivar l'estalvi energètic, posant especial èmfasi a les calefacció elèctriques, i potenciar l'autoconsum a través de la instal·lació d'energia solar. A més, han destacat els contractes d’importació d’electricitat a preu fix garantit a llarg termini; les xarxes de calor, que contribueixen a limitar l’augment de l’electrificació de les calefaccions; i el projecte per a un parc eòlic al Pic del Maià, que estalviaria la compra de més de 40GWh d’electricitat i contribuiria també, per tant, a rebaixar el seu cost mitjà.

Per cloure, els representants han ressaltat que, tot i que s'hagi incrementat en un 20%, aproximadament, el preu de l'electricitat, Andorra continua sent un país competitiu en l'àmbit internacional.

stats