Economia 21/01/2021

Fins a 2.272 assalariats en ERTO a l'octubre

El volum total de treballadors actius cau respecte del mateix mes de l'any 2019

Ana
2 min
L'entrada a l'edifici de la CASS. / ARXIU ANA

Andorra la VellaEl mes d'octubre del 2020, un total de 2.272 assalariats, s'han vist afectats per les suspensions temporals de contractes de treball arran de la Covid-19, i han vist complementat el seu salari percebut per l'empresa amb l'aportació econòmica per part del Govern. Cal recordar, que al setembre, el nombre de persones afectades va ser de 2.440. Des del departament d'Estadística, s'informa que a causa dels ERTO, tant la massa salarial com el salari mitjà s'han vist afectats, sobretot en certs sectors. Així, a l'octubre el nombre total d'assalariats va ser de 37.102 persones, el que suposa una variació negativa de l'1,4% respecte al mateix mes de l'any anterior, en què n'hi va haver 37.641.

Més concretament, aquest passat mes d'octubre presenta un increment del nombre d'assalariats, comparat el del 2019 en els sectors d'altres activitats socials i serveis personals (6,5%); indústries manufactureres (5,3%); activitats sanitàries i veterinàries, serveis socials (4,3%) i administració pública i seguretat social (3,4%). L'increment d'assalariats d'aquest darrer sector és motivat per les contractacions de treballadors dels programes del servei d'ocupació. Per contra, sectors com hoteleria; transports i comunicacions; comerç al detall, llevat de vehicles de motor i llars que ocupen personal domèstic presenten un descens del 12,6%, 5,8%, 4,1% i 3,8%, respectivament.

Pel que fa a la mitjana d'assalariats d'acord amb les dades dels darrers 12 mesos és de 39.053, un 1,1% menys respecte a les dades del període anterior. Quant a la massa salarial total del mes d'octubre és de 76,98 milions d'euros, amb una caiguda del 2,5%. Els sectors que presenten variacions positives destacables són activitats sanitàries i veterinàries, serveis socials, amb un +3,8%; indústries manufactureres, amb un +2,3% i venda i reparació de vehicles de motor, amb un +1,7%. Els sectors amb variacions negatives que més destaquen són hoteleria, amb un descens del 17,4%; transports i comunicacions, amb una caiguda del 9,2% i llars que ocupen personal domèstic, amb una davallada del 8,2%. Cal tenir en compte que la massa salarial inclou les aportacions del Govern derivades de les suspensions temporals de contractes de treball.

D’acord amb les dades recollides al llarg dels darrers dotze mesos, la mitjana mensual de la massa salarial és de 83,75 milions d’euros, equivalent a un descens de l'1% respecte al mateix període anterior. Els sectors que presenten variacions positives destacades són construcció, amb un 5,7% i activitats sanitàries i veterinàries, serveis socials, amb un 3,5%. Hoteleria i indústries manufactureres presenten variacions negatives destacades del 12,1% i del 3,8% respectivament.

El salari mitjà total declarat a la CASS per al mes d’octubre és de 2.074,84 euros, és a dir, un 1% menys respecte al mateix mes de l’any anterior. Els sectors que presenten les variacions positives més remarcables són activitats immobiliàries i serveis empresarials, amb un 3,0%; comerç al detall, llevat de vehicles de motor, amb un 1,8% i agricultura, ramaderia, caça i silvicultura, amb un 1,5%. Els sectors que presenten una variació negativa destacable són altres activitats socials i serveis personals, amb un 8%; hoteleria, amb un 5,5% i llars que ocupen personal domèstic, amb un 4,6%.

D’acord amb les dades acumulades durant els darrers dotze mesos, el salari mitjà s’ha situat en 2.144,54 euros, equivalent a una variació positiva del 0,1% respecte al mateix període anterior, en què va ser de 2.142,53 euros. Presenten variacions positives remarcables activitats immobiliàries i serveis empresarials, amb un 1,9% i educació i venda i reparació de vehicles a motor, amb un 1,5% i 0,7%, respectivament. Hoteleria i indústries manufactureres, amb un -3,3% i un -2,6% respectivament, presenten variacions negatives destacables respecte al període anterior.

stats