Economia 11/02/2019

El formulari 720 queda en mans de la justícia europea

Obliga els contribuents a declarar tots els actius que tinguin a l’estranger i que superin els 50.000 euros

Bru Noya
2 min
El conferenciant Ángel María Ceniceros i el president de l'Associació d'Assessors Tributaris i Fiscals, Joan Oliver. / B. N.

Andorra la VellaEl formulari 720 queda en mans de la decisió del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE). Així ho ha explicat aquest dilluns en un taller Ángel María Ceniceros, màster en assessoria fiscal per la Universitat de Barcelona, en un acte organitzat per l'Associació d'Assessors Tributaris i Fiscals. D'aquesta manera, per exemple, els pisos dels no residents espa­nyols poden deixar d’estar sotmesos al formulari 720 i, en conseqüència, deixar de pagar una multa del 150%. Ceniceros calcula que hi pot haver entre 2.000 i 5.000 pisos.

El formulari 720 obliga els contribuents a declarar tots els actius que tinguin a l’estranger i que superin els 50.000 euros. Aquest formulari es va posar en marxa a finals de l'any 2012 i el febrer del 2013, l'empresa espanyola DMS Consulting va interposar una demanda contra la seva aplicació davant la Comissió Europa. Els advocats de DMS consideraven absurdes i desproporcionades les sancions i les conseqüències derivades d'aquesta obligació d'informar sobre drets i béns a l'estranger de ciutadans espanyols.

L'any 2015, la Comissió Europea va emetre un dictamen pel qual s'instava Espanya a modificar les normes sobre els actius que els residents mantenen en tercers països, amb l’amenaça d’anar al TJUE. D'acord amb aquest dictamen, l'obligació tributària espanyola infringeix cinc llibertats fonamentals recollides en el Tractat de Funcionament de la Unió Europea (TFUE): la lliure circulació de persones, la de treballadors, la llibertat d'establiment, la lliure prestació de serveis i la lliure circulació de capitals. Segons l'executiu comunitari també vulnera diversos principis constitucionals: seguretat jurídica, tutela judicial efectiva (impossibilitat de prova), capacitat econòmica, i dret de propietat i igualtat.

Posteriorment, hi ha hagut una sentència del Tribunal Superior de Justícia de Castella i Lleó (TSJCiL) contra la Hisenda espanyol que deixa sense efecte les multes que l’Agència Tributària va imposar a un contribuent en la declaració de béns a l’estranger. Les multes són de 5.000 euros per cada dada no declarada. Ceniceros ha dit que tot indica que la decisió del TJUE serà contrària a Espanya.

stats