Economia 02/01/2020

L’IPC avançat del 2019 registra una taxa del +1,0%

El d’Espanya seria de +0,8% i el de França es publicarà aquest divendres

Ara Andorra
1 min
Productes exposats en un supermercat. / ARXIU

Andorra la VellaLa variació interanual estimada de l’IPC al mes de desembre del 2019 és del +1,0%, segons el càlcul de l’indicador avançat que ha fet públic aquest dijous el departament d’Estadística que marca l’augment dels preus del lloguer i dels salaris. Aquest indicador representa un càlcul previ de l’IPC segons el qual, en cas de confirmar-se, augmentaria quatre dècimes respecte a l’IPC avaluat al mes de novembre (+0,6%).

L’IPC avançat d’Espanya del mes de desembre del 2019 se situa al +0,8%. En cas de confirmar-se augmentaria quatre dècimes respecte a la variació registrada al mes de novembre. L’IPC avançat de França del mes de desembre del 2019, per la seva banda, es publicarà aquest divendres.

Evolució de la variació anual de l'IPC. / DEPARTAMENT D'ESTADÍSTICA

Segons explica el departament d’Estadística, aquest indicador avançat es calcula amb l’objectiu d’aportar la mateixa informació, en temps i qualitat, que les dades publicades pels instituts d’estadística de la UE. Aquest indicador es calcula seguint la mateixa metodologia utilitzada pel càlcul de l’IPC. La diferència entre ambdós indicadors rau en la informació utilitzada. Aquest indicador suposa un càlcul previ de l’IPC amb el 97% aproximat dels preus de desembre entrats. Per les sèries de preus que encara no han estat enquestades, s’utilitza el mateix preu del mes anterior. L’indicador avançat proporciona únicament una informació orientativa i, per tant, no ha de coincidir necessàriament amb la dada definitiva de l’IPC.

stats