Economia 13/01/2021

L'IPC del 2020, negatiu

Jover destaca que l'índex final "va en la línia de les previsions" amb què treballava l'executiu

Ana Economia
1 min
Els preus dels aliments han pujat

Andorra la VellaL’índex de preus al consum (IPC) del 2020 ha quedat fixat en el -0,2%. Això suposa una davallada de dues dècimes respecte de l’índex que es va registrat el mes de novembre (0%) i "va en la línia de les previsions", tal com ha manifestat el ministre portaveu i de Finances, Eric Jover.

Els factors que poden explicar aquest IPC negatiu, ha destacat Jover, poden ser, d’una banda, la tendència a l’alça registrada al grup de transport, amb un increment de tres dècimes, especialment per l’augment dels carburants; i de les begudes alcohòliques, que incrementen dues dècimes passant del 2% al 2,2%. I, de l’altra banda, evolucions a la baixa de l’alimentació, que passa de l’1,7% a l’1%, sobretot pels productes frescos; el vestit i el calçat, que passen del 3,3% al 2,7%, i la restauració i l’hoteleria, que davalla del 0,9% al 0,5%. Jover també ha destacat que la inflació subjacent, la que es calcula sense tenir en compte els preus dels productes més volàtils, és del 0,7%, per tant, lleugerament positiva.

El ministre portaveu i de Finances ha fet notar que l’índex registrat a Andorra va en la línia de la progressió dels països veïns ja que a Espanya el càlcul avançat se situa en el -0,5% i a França en el 0%.

stats