La jornada organitzada per AAQAI acull una vintena de persones

L'objectiu, analitzar, debatre i informar sobre la qualitat de l'aire en centres educatius

L'espai d'innovació d'Andorra ha estat l'escenari on aquest dimarts s'han celebrat un seguit de conferències emmarcades en la jornada 'Qualitat ambiental en interiors de guarderies, centres escolars, acadèmics i de formació'. L'acte, que ha apropat una vintena de persones, ha tingut com a principal objectiu analitzar, debatre i informar sobre els problemes que un espai tancat amb una qualitat de l'aire deficient tenen sobre la salut dels infants i adolescents. En aquest sentit, Jordi Vilanova, conseller d'Esports i d'Informàtica del comú d'Escaldes-Engordany, a banda d'inaugurar la jornada, ha anunciat que "des del comú, cada cop més ens estem esforçant per informar i conscienciar a la societat en aquest aspecte, ja que sovint les persones desconeixen la influència que té vers la salut l'aire en espais tancats".

En el primer col·loqui, a càrrec de Gerardo Vizmanos, expert en Pneumologia Pediàtrica, s'ha tractat la relació directa que hi ha entre la contaminació en interiors i la inflamació bronquial. Vizmanos, en pantalla, ha mostrat al públic com és un bronqui sa, i les diferències que presenta sobre un que ha estat sotmès a contaminació ambiental. Seguidament, després d'una pausa, Alexandra Cordeiro, enginyera empresarial, ha presentat l'etiqueta Intaireur, que se li atorga a aquells edificis que compleixen amb les recomanacions dels experts sobre qualitat de l'aire en interior. En aquest cas, val a dir que el primer edifici a rebre la certificació va ser un hotel d'Andorra l'any 2017. En última instància, Antonio Rosado, director tècnic d'Atmosfera i Higiene Industrial, ha plantejat en la seva intervenció el repte de crear un ambient saludable a l'interior de les escoles.

Josep Sobrevias, president de l'Associació Andorrana per a la Qualitat Ambiental en Interiors (AAQAI), s'ha mostrat satisfet no solament amb el fet de ser l'organitzador de l'esdeveniment, sinó també amb "el creixement" d'una associació que any rere any "ha assolit i complert els reptes que s'ha plantejat". AAQAI ha celebrat en set ocasions jornades que giren al voltant d'aquesta temàtica, i les tres últimes van ser sobre sectors concrets. El 2017, per exemple, es va centrar en els edificis d'hostaleria, i la de 2018 en els hospitals i centres de salut. Segons ha emfasitzat Sobrevias, "totes han esdevingut en un gran èxit de participació". La jornada ha conclòs amb una taula rodona on el públic ha plantejat dubtes i preocupacions als experts.