Economia 01/03/2022

L'IPC avançat del febrer augmenta fins al 4%

En cas de confirmar-se, suposaria un increment de quatre dècimes respecte de l'IPC avaluat el mes de gener

ANA Economia
1 min
La fruita d'un supermercat.

Andorra la VellaLa variació interanual estimada de l'IPC al mes de febrer del 2022 és del +4% segons el càlcul de l'indicador avançat fet públic aquest dimarts pel departament d'Estadística. Aquest indicador representa un càlcul previ de l'IPC segons el qual, en cas de confirmar-se, augmentaria quatre dècimes respecte de l'IPC avaluat el mes de gener (+3,6%).

Aquest increment de la inflació seria a causa, principalment, de l'alimentació, per una acceleració en els preus dels productes frescos; del transport, per un increment en els preus dels carburants i lubricants, i de l'habitatge, a causa del creixement en el preu del lloguer dels habitatges principals.

Quant a la comparació de l'indicador avançat a Espanya i França, cal destacar que l'IPC avançat d'Espanya del mes de febrer se situa el +7,4% i que, en cas de confirmar-se, augmentaria un punt i tres dècimes respecte de la variació registrada al mes de gener. En el cas de França, l'IPC avançat al febrer és del +3,6%, fet que suposaria un augment de set dècimes respecte del mes anterior.

L'objectiu de calcular l'IPC avançat és aportar la mateixa informació, en temps i qualitat, que les dades publicades pels instituts d'estadística de la UE. Aquest indicador avançat es calcula seguint la mateixa metodologia que pel càlcul de l'IPC.

La diferència entre ambdós indicadors rau en la informació utilitzada. Aquest indicador suposa un càlcul previ de l'IPC amb el 93% aproximat dels preus de febrer entrats. Per les sèries de preus que encara no han estat enquestades, s'empra el mateix preu del mes anterior. L'IPC avançat proporciona únicament una informació orientativa i, per tant, no ha de coincidir necessàriament amb la dada definitiva de l'IPC.

stats