Economia 26/04/2018

Una legislació en matèria de seguretat laboral al nivell dels "països més avançats"

Espot defensa el valor de la llei i vincula el repunt dels accidents a la feina a l'augment de l'activitat econòmica

Ana
2 min
Un moment de la taula rodona sobre seguretat i salut en el treball d'aquest dijous. / C.G. (ANA)

Andorra la VellaEl Centre de Congressos d’Andorra la Vella ha estat escenari aquest dijous al matí d’una jornada per avaluar la situació del país en matèria de seguretat i salut en el treball. Una iniciativa impulsada pel comú de la capital, amb la col·laboració del Govern, i que s’emmarca en el Dia mundial de la seguretat i salut en el treball que se celebra el proper dissabte. Tenint en compte les paraules del ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, la ciutadania andorrana pot estar tranquil·la sobre la situació del país en aquest aspecte, així com en el nombre d’accidents laborals que es registren anualment a país. Espot ha incidit en la importància de la llei aprovada el 2008, que regula la seguretat i salut en el treball, la qual s’ha anat desplegant via reglaments i que permet que en l’actualitat gaudim d’uns “estàndards perfectament equiparables als dels països més avançats del món” pel que fa a prevenció i seguretat. El ministre ha recordat que la legislació està “fortament inspirada amb les directives europees” i que, per tant, s’equipara amb la dels països de l’entorn.

En qualsevol cas, ha recordat el ministre, completar la llei en tots els aspectes implicaria elaborar fins a un centenar de reglaments. De moment a Andorra s’han “prioritzat” els que poden tenir “incidència concreta en el nostre mercat laboral”, sobretot pel que fa als règims sancionadors, i ara mateix és “abastament suficient”. Per a aquest 2018 s’aprovaran dos reglaments més, el de manipulació de càrregues i el de visualització de pantalles.

Tot plegat es fa per lluitar contra la “xacra” dels accidents laborals, tal com ha definit Espot, que en el cas d’Andorra estan augmentant els darrers anys (3.721 el 2017 per 3.600 el 2016). Segons el ministre, no és que no s’apliqui la llei o que les empreses no estiguin conscienciades, sinó que és conseqüència directa del repunt de l’activitat econòmica, sobretot al sector de la construcció (on hi ha més sinistres). En qualsevol cas, ha assegurat que no s’està a nivells precrisi i que són nivells comparables amb els dels països de l’entorn.

Espot ha recordat que en el que s’ha d'incidir per reduir els accidents és en la sensibilització (amb taules rodones com les d’aquest dijous) i en implicar també els treballadors, que són “corresponsables” de la seguretat laboral i que s’apliqui la llei.

150.000 euros al comú de la capital en matèria de seguretat laboral

Mentre que al país en general creixen els accidents, al comú d’Andorra la Vella estan aconseguint reduir-los. Així ho ha assegurat la cònsol major, Conxita Marsol, minuts abans de començar l’acte. Concretament, s’han reduït a la meitat en dos anys, passant dels 70 accidents del 2015 als 39 del 2017.

Un fet que és possible gràcies en part a la inversió de 150.000 euros anuals que fa la corporació, sigui per comprar material de seguretat, per formació o per pagar una empresa perquè segueixi tots els controls que marca la llei. On hi ha més accidents, ha explicat la cònsol, és als departaments d’Obres, de Circulació, d’Aigües i de Medi Ambient, perquè són els que fan més activitat a l’exterior, ha justificat.

stats