Economia 21/06/2022

Llum verd al transport públic gratuït

Els abonaments es podran adquirir a partir d'aquest dijous 23 de juny

ARA Andorra
2 min
Un bus de la línia regular.

Andorra la VellaEl secretari d'Estat d'Economia i Empresa, Èric Bartolomé, i el director d'Empresa, Comerç, Desenvolupament Industrial i Transport, Josep Pujol, han presentat aquest matí l'operativitat per obtenir l'abonament gratuït per a les línies de transport nacional regular de viatgers. D'aquesta manera, Bartolomé ha recordat que es tracta d'una prova pilot entre l'1 de juliol i el 31 de desembre i que té com a objectiu fomentar l'ús del transport públic, lluitar contra el canvi climàtic i ajudar a augmentar el poder adquisitiu de la ciutadania després de la pandèmia i la pujada de preus. Així, ha apuntat que l'abonament mensual gratuït, que inclou viatges il·limitats pel país, s'oferirà a tots els residents d'entre 3 i 64 anys que no disposin ja d'un altre abonament subvencionat, com el Bus Jove o la Targeta Blava.

En aquest sentit, Pujol ha explicat que la distribució dels nous abonaments es farà a partir d'aquest dijous, i que "un cop es tingui la targeta no caldrà renovar-la: tindrà una validesa de sis mesos automàticament". Hi ha dues opcions per obtenir-la: per fer-ho telemàticament –cal el certificat digital– s'ha d'accedir a transports.ad i fer-hi la demanda; un cop s'obtingui el número d'activació, s'ha de descarregar l'aplicació MOU_T_B al mòbil i enllaçar l'abonament amb les dades obtingudes. L'altra opció disponible, també a partir del dia 23, és desplaçar-se a l'oficina de l'Estació Nacional d'Autobusos, mostrar la documentació i adquirir una targeta física amb un preu de 3 euros. Si l'usuari ja disposa d'una targeta de bus, se li activarà l'abonament en mostrar-la a l'oficina.

Bartolomé i Pujol també s'han referit al protocol acordat amb les companyies per tal de poder implementar aquesta prova pilot i garantir la viabilitat financera de les concessionàries. Tal com han detallat, a inicis de mes se'ls farà un primer pagament amb un import estimat segons les dades històriques de les quals es disposa. A finals de mes i un cop es tingui la xifra real dels abonaments utilitzats, es farà un segon pagament, si s'escau, liquidant la diferència.

Cal recordar que els abonaments només es consideraran activats, i per tant es pagaran a la companyia, quan es realitzi el primer viatge de cada mes: si un usuari té la targeta, però no viatja, l'abonament queda inactiu fins que no realitzi el primer trajecte.

stats