Economia 26/10/2019

Markel Irizar, exemple de superació

L'exciclista signarà autògrafs aquest dissabte a la tarda, a partir de les 17 hores, a l'estand d'Assandca a la Fira d'Andorra la Vella

M. P.
2 min
L'exciclista professional, Markel Irizar, i el president d'Assandca, Josep Saravia, durant la roda de premsa celebrada aquest dissabte. / M. P. (ANA)

Andorra la VellaUna col·laboració conjunta entre l'Associació Andorrana Contra el Càncer (Assandca) i Vall Banc ha permès que Andorra gaudeixi aquest dissabte, en el marc de la Setmana Contra el Càncer, de la presència de l'exciclista professional Markel Irizar. El president de l'associació, Josep Saravia, ha apuntat que Irizar és un "exemple de superació", ja que va aconseguir deixar enrere un càncer testicular diagnosticat als 22 anys i tornar a emprendre la seva carrera professional després de 20 sessions de quimioteràpia. L'esportista, que ha prioritzat la invitació rebuda per Assandca i Vall Banc davant d'altres compromisos, estarà avui present a l'estand de l'associació a la Fira d'Andorra la Vella per a signar autògrafs a tots els visitants que ho desitgin a partir de les 17 hores.

Irizar no ha tingut una vida fàcil. Provinent d'una família humil, va haver de lamentar la mort del seu pare quan només tenia 18 anys i, 4 anys després, va ser diagnosticat de càncer testicular. Després d'un procés llarg i complicat, es va sotmetre a l'última sessió de quimioteràpia l'1 de febrer del 2003 i l'1 de juny del mateix any va aconseguir guanyar la seva primera carrera. El 2009, després d'un contacte amb el guanyador en set ocasions del Tour de França, Lance Armstrong, va passar a formar part del seu equip fins a arribar a la seva última carrera com a esportista d'elit, el 2 d'agost d'enguany.

L'exciclista, recuperat totalment tant físicament com psicològicament, ha volgut adreçar un missatge a totes aquelles persones que actualment pateixen aquesta malaltia indicant que "l'actitud és el que més ajuda" i ha remarcat l'especial atenció que s'ha de tenir cap als professionals de la salut. A més, ha posat en relleu que el millor escenari és "una detecció precoç" per tal de tenir majors garanties de superació. El vincle de l'esportista amb Andorra ve de lluny, ja que ha estat concentrat amb el seu equip al Pas de la Casa i té força amics del gremi residint al Principat. A banda, i juntament amb la seva dona, és un apassionat de la neu i la muntanya.

Des d'Assandca s'ha aprofitat l'ocasió per a recordar la celebració de la Caminada contra el Càncer, que tindrà lloc aquest diumenge al matí. Tot i que l'any passat el temps no va acompanyar a la participació, Saravia espera que s'hi afegeixin al voltant d'unes 1.500 persones, tot i que la xifra oficial no se sabrà fins aquest diumenge quan es faci un recompte de les samarretes venudes, necessàries per a inscriure's a la caminada. Amb tot, l'objectiu de la jornada és "demostrar que la ciutadania està ajudant als pacients" i, a banda, fer entendre a l'executiu la importància de pal·liar, en la mesura del possible, la malaltia. Quant a la unitat de radioteràpia, el president d'Assdanca no ha volgut "embrutar" la visita d'Irizar amb altres assumptes, però ha manifestat que "no estic d'acord amb la decisió del Govern".

stats