El millor PIB en deu anys

Augmenta un 2% en el primer trimestre del 2018

El Producte Interior Brut (PIB) va augmentar un 2% el primer trimestre d'aquest any, la variació més positiva dels últims deu anys, segons les dades facilitades, en un comunicat, pel departament d’Estadística del Govern. Respecte al mateix període de l’any passat suposa un increment de mig punt.

Així, durant el primer trimestre, només el sector industrial, amb una taxa de variació negativa del 0,9%, continua arrossegant el creixement negatiu dels darrers dos períodes i, en canvi, el sector serveis (4,8%), la construcció (5%) i l'agricultura (2,2%) ofereixen creixements intensos. Així mateix, es va diluint la dinàmica dual en l’economia andorrana fins a finals de l’any 2016 en la mesura que els serveis financers van consolidant la funcionalitat dels trimestres immediatament anteriors. El resultat confirma també el que s'havia apuntat en les darreres enquestes de conjuntura de la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis, segons les quals l'economia andorrana ha continuat la recuperació a un ritme pausat i sota la influència positiva del sector exterior.

El PIB es divideix en nominal i real. El primer és el valor monetari total dels béns i serveis finals produïts per al mercat durant un any determinat dins les fronteres d’un país. El real, per la seva banda, agafa com a base els preus d’un any i permet fer una comparació de la producció amb altres períodes de temps. El Govern va preveure, el mes d'octubre del 2017, que el PIB seria igual o superior al 2% fins el 2020. El PIB real de l’any 2017 es va situar en 1.973,6 milions d’euros, augmentant en un 1,9% en relació a l’any 2016 i amb un increment generalitzat de tots els grans sectors d’activitat.

En comparació amb els països veïns, l’augment del PIB aquest primer trimestre del 2018 és molt proper a França (2,2%) i es troba mig punt per sota de la variació de la Unió Europea (2,5%). El creixement és proper a Espanya (3%) si només es considera l’economia no financera. Traduït en diners, el PIB andorrà seria de 2.584,1 milions d’euros.

  • Etiquetes