Economia 19/09/2019

Moles creu que el gran repte del 'blockchain' és que les empreses valorin els beneficis

La jornada introdueix els conceptes bàsics de la nova tecnologia, les maneres correctes d'aplicar-la i les cadències actuals

M. P.
3 min
El director general de FEDA, Albert Moles, presentant la jornada 'El blockchain aplicat a les empreses'. / M. P. (ANA)

Sant Julià de Lòria"El 'blockchain' és una oportunitat per a tothom". Amb aquestes paraules, el director general de FEDA, Albert Moles, ha inaugurat la segona edició de la jornada 'El blockchain aplicat a les empreses', un esdeveniment que ha estat organitzat pel grup Pyrénées i la companyia tecnològica Enzyme Advising Group. Durant la seva presentació, Moles ha indicat que molts empresaris andorrans mostren interès a introduir aquesta tecnologia en els seus negocis, tot i que "en la realitat no és així", ja que finalment les empreses "no apliquen projectes reals". En aquests moments, i segons Moles, hi ha un 2% d'empreses del Principat que ja treballen amb el 'blockchain', i aquest fet "pot ser perquè encara no hi ha prou estàndards" i, a més, es pot deure a "l'enfocament" de cada negoci. Per tant, el titular de FEDA ha explicat que aquest "és un gran repte" que es basa a fer entendre a les empreses "com aquesta tecnologia pot ajudar els negocis que tenen".

Després de l'acte de benvinguda, l'expert en 'blockchain' José Parra ha estat l'encarregat de dur a terme la primera de les ponències a través d'una videoconferència des de Copenhagen. Parra ha explicat als assistents els conceptes bàsics del 'blockchain', els seus orígens i els avantatges que ofereix. En aquest sentit, ha destacat que l'essencial és la creació de diners virtuals i informació de forma descentralitzada sense la necessitat que hi hagi "una instància central que ho controli tot". Així, un altre dels avantatges és poder atorgar i revocar diferents permisos a persones i empreses de qualsevol indret del món. A banda, també ha exposat les oportunitats de canvi que ofereix el mercat i els processos de negoci, inclosos casos d'ús del sector 'retail'.

Tot seguit, s'ha celebrat la segona ponència que ha estat batejada com 'Casos d'ús de la tecnologia blockchain'. Per la seva banda, el ponent Ramón Cano ha parlat sobre el 'blockchain' aplicat al sector aeroespacial incidint, principalment, "en la gestió massiva de transaccions, la baixa latència de la xarxa, la ràpida resposta, el baix consum energètic i la possibilitat d'integrar altres xarxes 'blockchain' que existeixen en el mercat". Pel que fa a les empreses andorranes, Cano ha sentenciat dient que "el 'blockchain' ha vingut per a quedar-se", ja que "canviarà els models de negoci i habilitarà models que actualment no existeixen". Així, també ha refermat les paraules de Moles, ja que "és important que les empreses comencin a conèixer què ofereix aquesta tecnologia per poder escalar en els seus models de negoci", ha afegit.

Per la seva banda, Fito Benítez, que ha estat un altre dels ponents de la conferència, ha parlat sobre el comerç electrònic, indicant que "no està creixent al ritme que s'espera d'ell" tot i la tecnologia actual. En aquest sentit, l'expert afirma que els beneficis del 'blockchain' "fan que aquests problemes desapareguin", amb la qual cosa "permet a les empreses poder oferir sistemes que donin la possibilitat d'augmentar el comerç electrònic i poder accedir a moltes més persones", així com "evitar molts dels problemes que fan que la gent no vulgui entrar" en aquest comerç en línia. Aquestes barreres, principalment, tenen a veure amb la privacitat i la seguretat i, a més, la dificultat d'accedir a diversos països per a dur a terme una venda en línia perquè la població "no té accés a poder comprar".

L'esdeveniment ha seguit amb una demostració batejada com a 'BlockchAIn: contratos de boca en boca' on s'ha exposat com els 'voice smart' esdevenen el nou canal de venda que canviarà definitivament la manera de consumir. La demostració ha inclòs com aquesta tecnologia permet automatitzar els mecanismes mitjançant la intel·ligència artificial en el procés de venda. Cal destacar, a més, que aquesta presentació va aconseguir la segona posició al rànquing de ponències millor valorades al Fòrum Ausape 2019. Tot seguit, el CEO d'Enzyme, Álvaro Ortín, ha estat el moderador d'una taula rodona en la qual hi han participat alguns dels ponents, així com altres experts en 'blockchain', que han debatut al voltant dels temes exposats i el futur que espera a aquesta nova tecnologia. En finalitzar la taula rodona, s'ha donat pas a l'acte de cloenda.

stats