Economia 30/11/2018

Paypal, cada cop més a prop

Andorra formarà part de la zona única de pagaments en euros (SEPA) a partir del març

Ana
2 min
Un caixer automàtic en una fotografia d'arxiu / D. R.

Andorra la VellaEl Principat d'Andorra i el Vaticà s'inclouran a partir de l'1 de març del 2019 a la zona única de pagaments en euros (Single Euro Payments Area – SEPA). La incorporació del Principat servirà per donar cabuda al país a plataformes de pagament en línia com Paypal, així com un pas més cap a la integració internacional de la plaça financera i un nou element de competitivitat per a les entitats andorranes i per als clients que operen des del país.

En l'àrea geogràfica SEPA, els ciutadans, les empreses i altres agents econòmics poden efectuar i rebre pagaments en euros, sigui dins o fora de les fronteres nacionals, amb els mateixos drets i obligacions i les mateixes condicions, independentment del lloc en què es trobin. De la mateixa manera, es podran realitzar pagaments en euros entre qualsevol compte ubicat en l'àrea d'aplicació amb la facilitat amb què es realitza una operació en l'àmbit nacional, facilitant l'accés a nous mercats.

Tots els participants dels esquemes del Consell de pagaments europeu (European Payments Council - EPC) podran enviar o rebre transaccions de transferències de crèdit SEPA (SEPA Credit Transfer - SCT), transferències de crèdit instantànies SEPA (SEPA Instant Credit Transfer - SCT Inst) i càrrecs directes SEPA (SEPA Direct Debit - SDD) a i des d'SCT, SCT Inst i SDD a participants d'Andorra, a mesura que les entitats financeres es vagin adherint als diferents esquemes.

Els instruments de pagament de la zona SEPA són les transferències de crèdit SEPA (SCT): pagaments puntuals, massius, pagaments de nòmines i pensions; els càrrecs directes SEPA (SDD): domiciliacions bancàries periòdiques o puntuals; i per últim, les transferències de crèdit instantànies SEPA (SCT Inst). Tots els instruments de pagament anteriors poden ser utilitzats per a pagaments nacionals i transfronterers en qualsevol dels països de l'àrea geogràfica SEPA.

Amb la inclusió d'Andorra i del Vaticà l'àmbit geogràfic dels esquemes SEPA s'amplia a 36 països, que ja compta amb els 28 estats membres de la Unió Europea, Islàndia, Noruega, Liechtenstein, Suïssa, Mònaco i San Marino, i ara a Andorra i el Vaticà.

stats