Economia 16/03/2022

El preu dels carburants assoleix un nou rècord històric: el gasoil, a 1,2 e/l

Arxiu ANA
2 min
Dipòsit buit.

Andorra la VellaTal dia com avui de fa 10 anys, el 16 de març de 2012, va ser notícia...

El preu de la gasolina ha augmentat més d'un 7% des de principis d'any, arribant per primera vegada en la història als 1,30 euros per litre. El preu del gasoil, tot i que no s'ha incrementat tant, també registra màxims històrics assolint els 1,20 euros. Andorra no s'escapa, doncs, de l'augment dels preus dels carburants que afecta a nivell internacional, i que els experts atribueixen a la tendència a l'alça del preu del petroli provocada per les tensions a Orient i també als gravàmens cada cop més grans sobre aquest producte.

El preu de la gasolina de 95 octans se situa actualment entre els 1,27 i els 1,30 euros per litre a les benzineres del país, un 7,4% més car que a principis d'any. Pel que fa al gasoil, el preu ha pujat un 3% i costa entre 1,16 i 1,20 euros el litre. Es tracta dels preus més alts mai registrats, i que superen els que es van assolir l'estiu del 2008.

El preu dels carburants a Andorra segueix estant per sota del d'Espanya, on actualment la gasolina costa una mitjana de 1,45 euros per litre i el gasoil 1,39 euros. En canvi, la diferència és molt més significativa amb França, on la gasolina costa una mitjana de 1,70 euros i el gasoil 1,60.

La pujada del preu dels carburants s'explica per la tendència a l'alça del preu del petroli davant de la por que els conflictes d'Orient bloquegin el subministrament de petroli a Occident. En aquest sentit, el barril de Brent va començar l'any als 109 dòlars i actualment costa ja 129 dòlars, i tot i que la xifra no ha assolit el màxim històric de l'estiu del 2008, quan va pujar fins als 146 dòlars, és un preu rècord si es calcula en euros, a causa de la seva devaluació respecte al dòlar.

stats