Economia 20/12/2022

Prop de 150 participants a la Lego League

La iniciativa continua creixent al país i compta amb un total de vuit centres educatius

ARA Andorra
3 min
El robot que preparen els alumnes del col·legi Sant Ermengol.

Andorra la VellaProp de 150 participants de vuit centres escolars del país participaran a novena edició de la Micro First Lego League, una iniciativa impulsada per Andorra Telecom amb la col·laboració del ministeri de Cultura. La responsable de RSE, Patrocinis i Premsa de la companyia de telecomunicacions, Inés Martí, ha manifestat que enguany la competició comptarà amb un total de quinze equips i la final se celebrarà el 15 de febrer del 2023 al Centre de congressos d'Andorra la Vella.

D'aquesta manera, ha celebrat la consolidació de la iniciativa al Principat, amb la incorporació de dos nous centres, el colegio espanyol María Moliner i formació professional d'Aixovall. Cal recordar que el projecte busca incentivar i encuriosir als joves en les formacions relacionades amb la ciència i la tecnologia dintre dels centres escolars, ja que consideren que "tenen molt futur i a Andorra hi ha un gran talent". Martí ha posat en relleu que la participació de rècord d'aquesta edició "assegura una final molt competida i emocionant". "Esperem que els joves gaudeixin de l'aprenentatge mentre elaboren els seus projectes", ha indicat.

El projecte s'estructura en tres categories principals, una primera competició on treballen en el disseny i les funcions del robot, que haurà d'acomplir un total de quinze missions. La segona, centrada en la investigació científica a partir del repte que proposa la fundació First Lego i que enguany s'enfoca a 'L'energia del futur'. "Creiem que la fundació sempre escull temes interessants entorn del medi ambient i socials". Finalment, la Micro First Lego League també té un aspecte d'educació en valors, "celebrant els triomfs de la resta d'equips i els propis". "És molt satisfactori veure els equips emocionats, implicats i compromesos. Es tracta d'una competició, però també és una gran festa educativa que aporta un valor afegit al país", ha assenyalat.

Des d'Andorra Telecom indiquen que el projecte és una aposta per mostrar als més joves el món de l'Steam i, fins i tot, tenen constància, tot i que no disposen d'un registre, que alguns d'ells han acabat decidint estudiar carreres professionals relacionades amb la ciència i la tecnologia gràcies a la iniciativa i els aprenentatges que n'han extret. "Fins a la data, sense comptar l'edició actual, han passat uns 600 joves per la Micro First Lego League i a vegades algunes famílies ens han comentat que els antics participants s'han desplaçat a Espanya i França per estudiar carreres que hi tenen relació", ha dit. La responsable també ha matisat que des del ministeri d'Educació s'està treballant per disposar d'un registre i conèixer el nombre exacte d'alumnes que s'han decantat per estudis en l'àmbit de la robòtica o l'enginyeria.

La presentació de la novena edició de Micro First Lego League s'ha dut a terme al col·legi Sant Ermengol amb la promoció d'alumnes d'enguany. L'entrenador i professor de TIC del centre, Xavier Companys, ha apuntat que els estudiants estan molt motivats per poder participar en la competició i ha asseverat que el projecte "els aporta un 'plus' de motivació pel fet de poder resoldre els reptes que se'ls plantegen". Tanmateix, ha afirmat que els coneixements que aprenen a l'escola són essencials per tirar endavant la feina, sobretot la base en física i matemàtiques. "És una activitat en un entorn d'aprenentatge més aplicat i pensem que per a ells és molt motivador i engrescador, sempre amb la vista posada sobre l'objectiu final, que s'ho passin bé aprenent", ha exposat.

Per la seva banda, l'alumna Erin Baño ha explicat que es basa el repte de la Lego League d'aquesta edició i les tasques i missions que haurà de dur a terme el robot de l'equip. D'aquesta manera, ha detallat que el giny farà tasques relacionades amb les noves fonts d'energia renovable, com l'eòlica i la hidràulica, entre altres. "El projecte ens aporta coneixements i també ens ho passem molt bé treballant en equip i fent pinya tots plegats", ha apuntat, tot afegint que la iniciativa també "ens ha fet adonar que no estalviem gens d'energia, en malgastem molta, i per això la nostra societat cada cop en té menys".

stats