Economia 12/10/2022

Prop de 5.000 permisos per la temporada d'hivern, un 16% més que el 2021

Rossell informa que els temporers que hagin completat tres períodes al país podran sol·licitar l'autorització de residència i treball

ARA Andorra
2 min
Temporers esperant el seu torn al servei d'immigració. / ARXIU ANA

Andorra la VellaEl Govern ha aprovat aquest dimecres la quota de permisos d'immigració per la temporada d'hivern 2022-2023 amb un total de 4.910 autoritzacions de treball temporal. Ho ha informat el ministre de Justícia i Interior, Josep Maria Rossell, qui ha manifestat que la xifra representa un increment de gairebé un 17% respecte a les aprovades ara fa un any i ha recordat que els permisos es poden ampliar fins a un 30%.

D'aquesta manera, ha puntualitzat que 2.845 es destinen al sector hoteler, 1.003 per les pistes d'esquí, 582 pels establiments d'hostaleria de les estacions, 35 per agències de viatges, 360 pels comerços de pistes i 85 pel sector de la neteja. Rossell ha destacat que els permisos que han tingut un increment més notable han estat el sector hoteler, l'hostaleria a les pistes, i els comerços a les pistes; amb un augment d'un 22,79%, d'un 21,50%, i d'un 13,92%, respectivament en comparació amb la temporada 2021-2022. Quant al repartiment d'aquestes, 4.713 es destinen a temporers i 197 a fronterers temporals.

El ministre també ha anunciat que des de l'executiu s'ha decidit flexibilitzar el requisit d'experiència professional per als temporers que hagin treballat amb anterioritat a Andorra durant tres o més temporades en la mateixa ocupació, qui podran sol·licitar el permís de residència i treball de la quota general amb la voluntat de fidelitzar els treballadors a les empreses.

En aquest sentit, el consell de ministres també ha aprovat les autoritzacions de residència i treball i de les autoritzacions de treball fronterer de la quota general, que fixen que el nombre total d'autoritzacions de residència i treball que es poden lliurar és de 936, i el nombre d'autoritzacions de treball fronterer de 264, el que representa un total de 1.200 autoritzacions. Aquesta xifra, com és habitual, es pot ampliar en un 30%. Es tracta del mateix nombre de permisos que en la darrera quota, que es van aprovar a l'abril d'enguany i té vigència fins al 31 d'octubre d'enguany.

Finalment, Josep Maria Rossell també ha afirmat que la prova pilot de la quota d'estiu "ha estat un èxit", ja que ha doant servei al teixit empresarial del país que requeria la incorporació de mà d'obra i ha avançat que la voluntat és mantenir-la en el temps per als treballadors temporals nouvinguts.

stats