Economia 22/05/2018

Un total de 28 propostes opten al pressupost participatiu, la majoria relacionades amb la xarxa viària

El període de votació per decidir el destí dels 300.000 euros s'allargarà fins al 14 de juny

Ana
3 min
Manel Riera i Mari Martínez, presentant les propostes. / M. T. (ANA)

Andorra la VellaEl director d'Ordenament Territorial, Manel Riera, juntament amb la tècnica Mari Martínez, han anunciat aquest dimarts que s'han validat un total de 28 idees que els ciutadans proposen destinar els 300.000 euros del pressupost participatiu d'enguany, la mateixa xifra que l'any passat. Se'n van presentar un total de 97, però gran part s'han hagut de descartar o bé perquè eren competència dels comuns o perquè se sortien del pressupost o eren inviables. A més, també se n'han agrupat nou perquè eren molt similars, i onze han estat descartades perquè el Govern ja les té en fase d'estudi.

La majoria d'idees tenen a veure amb la xarxa viària i en actuacions per millorar la mobilitat dels vianants. Aixi, s'ha proposat millorar el passeig del riu entre Andorra la Vella i Sant Julià, crear un itinerari de vianants entre Escaldes-Engordany i el santuari de Meritxell, i construir o refer les voravies entre la Margineda i Sant Julià, entre Erts i la Massana, entre Sant Julià i la frontera i a la part alta d'Arinsal. També per als vianants es proposen dos passos a diferent nivell –com la proposta guanyadora de l'any passat– a la Bartra i a Valira Nova, tots dos a la CG2 a la parròquia d'Encamp.

En matèria de semàfors, els ciutadans han plantejat adaptar-los per als invidents, fer-los amb imatges personalitzades que puguin convertir-se en una icona d'Andorra, sincronitzar els semàfors de l'avinguda Tarragona per augmentar la capacitat del trànsit, instal·lar-ne amb càmeres de detecció d'infraccions i crear zones al davant reservades a les motos. Encara en matèria de trànsit, es proposa buscar un sistema per reduir la congestió entre les rotondes del Km 0 i la Dama de Gel, millorar la senyalització d'accés a la boca oest del túnel de les Dos Valires, i millorar la cobertura de ràdio a l'interior dels túnels.

D'altra banda, hi ha dues propostes relacionades amb les energies renovables. D'una banda la instal·lació d'arbres al vent, que són unes instal·lacions metàl·liques amb generadors eòlics, i substituir l'enllumenat actual per fanals que al mateix temps produeixin energia renovable. A banda, també s'ha plantejat col·locar enllumenat a la CG2 entre Encamp i Canillo, un projecte que té un cost superior als 300.000 euros del pressupost participatiu però que s'ha inclòs perquè es pot fer un tram significatiu. També s'ha proposat crear un mirador al coll de la Botella i un altre a la zona de la Plana d'Escaldes-Engordany.

Pel que fa a millores d'edificis o equipaments, entre les propostes acceptades hi ha la instal·lació d'il·luminació als edificis de Radio Andorra i Sud Radio; la millora de la biblioteca pública del Govern, la reforma de l'interior de l'hospital Nostra Senyora de Meritxell i la millora de la façana de l'edifici administratiu del Govern. Manel Riera ha explicat que també es van rebre propostes per crear nous equipaments públics però que es van haver de descartar perquè superaven la partida pressupostària de 300.000 euros.

Les votacions per escollir la proposta finalista s'han iniciat aquest dimarts a primera hora del matí al web del pressupost participatiu i, de moment, les idees que tenen més puntuació són l'agilització del trànsit entre la rotonda del Km 0 i la rotonda de la Dama de Gel i la instal·lació d'arbres al vent. Els ciutadans, que poden votar com a màxim 3 cops, tenen temps fins al 14 de juny a les 17.30 hores. Les propostes més votades entraran per ordre de puntuació fins a esgotar la partida pressupostària, i s'anunciaran el pròxim 19 de juny.

stats