Economia 15/06/2018

Quim Torra: "Com us envejo amics andorrans"

El president de la Generalitat de Catalunya ha estat el gran protagonista de la inauguració de la 29a Trobada Empresarial al Pirineu

Ana
3 min
Quim Torra i Albert Batalla, aquest divendres a la Seu d'Urgell. / C. G. (ARA)

La Seu d'UrgellEl president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, ha estat el gran protagonista a la inauguració de la 29a Trobada Empresarial al Pirineu, que es desenvolupa des d'aquest dijous i fins divendres a la Seu d'Urgell i que porta com a títol 'Liderant un creixement sostenible'. En el seu discurs, ha recordat el seu passat a l'empresa privada i ha definit aquest lideratge i creixement sostenible que s'està tractant a la trobada com "la raó de ser del nostre país". Torra també ha tingut paraules dures pel govern espanyol, el qual "ha desconnectat de nosaltres" i amb les seves accions provoca que Catalunya estigui en "risc d'esdevenir residual", també des del punt de vista dels empresaris. El president català també ha informat que encara no té data per trobar-se amb el nou president del govern espanyol, Pedro Sánchez, però que els equips de les dues parts estan preparant la reunió i que, com diu la cançó, quan Sánchez li proposi de reunir-se, "'lo dejo todo'". L'objectiu prioritari d'aquesta primera trobada, un cop tingui lloc, seria aconseguir tancar una segona reunió, ha opinat.

Ja a fora, en declaracions als mitjans de comunicació, Torra ha dit en referència a Andorra que representa un país lliure i democràtic, i li ha desitjat "tota la sort del món", igual que a qualsevol altre poble del planeta. Al poble espanyol, Torra ha manifestat que li desitja el mateix que al seu, "que sigui un poble lliure". Finalment, el president català ha afegit que avui en dia, la llibertat, tant a Catalunya com a Espanya com a Andorra, "passa per la seva independència". Per això ha conclòs reiterant el que ja havia dit durant la conferència inaugural, que sent enveja dels països que ja han assolit la independència, ja que és el projecte polític al qual aspira Catalunya. "Com us envejo andorrans", ha manifestat.

Sobre la situació política a Catalunya, Torra ha manifestat que la posada en llibertat dels presos polítics "no ha de ser objecte de negociació" i ha insistit que "volem solucions". I respecte al sistema judicial espanyol, ha declarat que "s'està enfrontant cada vegada més a les seves pròpies contradiccions". També s'ha mostrat convençut que no s'extradiran els polítics que estan a l'exil·li i que la justícia es farà als tribunals internacionals. Pel que fa al nomenament de Teresa Cunillera com a nova delegada del govern espanyol a Catalunya, ha dit que espera poder reunir-s'hi aviat. Per últim, preguntat pel que li demanarà al Rei Felip VI si coincideixen a la inauguració dels Jocs del Mediterrani, el president de la Generalitat ha assegurat que li platejarà la gravíssima situació que viu Catalunya, que hi ha presos polítics i exiliats i que el dret a l'autodeterminació "està criminalitzat"; tot i que, sobretot, li demanarà que es disculpi pel discurs que va fer després del referèndum de l'1 d'octubre, on va obviar una part dels catalans i catalanes.

Ogilvy a la Seu d'Urgell

L'alcalde de la Seu d'Urgell, Albert Batalla, també ha parlat durant la inauguració de la Trobada Empresarial al Pirineu, que compta amb el patrocini de Crèdit Andorrà. Batalla ha defensat que l'Alt Urgell és un territori d'oportunitats i ha demanat que es trenqui "aquest marc mental" que considera el contrari. Per exemplificar-ho, ha anunciat que la multinacional Ogilvy, de comunicació i publicitat, instal·larà una oficina de programació a la Seu d'Urgell els propers mesos, sobretot pensant en els estudiants universitaris que retornen a la comarca o "volen venir a viure al nostre territori".

Finalment, el president de la Trobada Empresarial al Pirineu, Vicenç Voltes, ha manifestat que el talent i les noves tecnologies han de ser una "prioritat de país" perquè són els que generen progrés. A les administracions, els ha demanat facilitats per crear empreses.

stats