Publicitat
Publicitat

Es recuperen les compres d'habitatges de primera residència

Ho reflecteixen les xifres de sol·licituds d'exempció de l'ITP, que han tornat a assolir els nivells del 2007

El Govern ha aprofitat la roda de premsa posterior al Consell de Ministres per donar a conèixer la xifra de sol·licituds d'exempció de l'impost sobre les transmissions immobiliàries (ITP) fins al dia d'avui. Es tracta d'una dada que pot servir per copsar el ritme de transaccions del mercat immobiliari, perquè és un dret al qual es poden acollir compradors de primer habitatge amb residència i treball al Principat i que no superin uns ingressos màxims. L'exercici 2014 el Govern va provar 51 sol·licituds d'exempció de l'ITP, la xifra més alta des del 2007, i el ritme d'aquest 2015 fa preveure xifres similars, després de la forta davallada dels anys 2008, 2009, 2011, 2012 o 2013. El ministre portaveu, Jordi Cinca, ha reconegut que no és una xifra que "ens hagi de fer ser més optimistes del necessari, però és una certa recuperació de l'activitat econòmica en un àmbit com l'immobiliari, un dels àmbits -i més el mercat local- que primer acaba patint les conseqüències d'una crisi de l'ordre de la qual hem patit els darrers anys".

L'exempció de l'ITP es va introduir el 2006, per a permetre a persones físiques que compleixin els requisits legalment establerts estalviar-se la liquidació de l'impost, quan l'Administració atorgui aquesta exempció. Va ser concebut per incentivar la compra d'habitatges a persones que resideixin i treballin al Principat sense superar un màxim de renda anual -3 vegades el salari mínim o, en cas de ser més d'un adquirent, que els ingressos no superin de 4,5 vegades el salari mínim.

Segons el ministre de Finances i portaveu del Govern, Jordi Cinca, l'any 2014 va fer "un salt significatiu" arribant a les 60 sol·licituds, 51 de les quals van ser aprovades. No obstant això, la xifra és comparable a la del 2010, un any en què el mercat també va registrar una certa recuperació, per després caure dràsticament el 2011.

Les 51 exempcions del 2014 van suposar que el Govern deixés de cobrar 507.000 euros als sol·licitants, la qual cosa dóna "una imatge de com s'està comportant el mercat immobiliari, perquè només ho pot demanar qui viu i treball a Andorra i no és resident passiu o amb rendes molt folgades", ha afegit Cinca. Des del començament del 2015 fins ara s'han registrat 27 sol·licituds més, de les quals 24 n'han acabat sent acceptades.