Economia 24/08/2016

Saboya: "Els primers contactes van ser un cop intervinguda BPA"

El ministre d'Afers Exteriors ha explicat que es va recomanar als accionistes del banc que comuniquessin les pressumptes amenaces a les autoritats judicials i que no han rebut pressions del Govern espanyol

Ana
3 min
El ministre d'Afers Exteriors, Gilbert Saboya

Andorra la VellaEl ministre d'Afers Exteriors, Gilbert Saboya, ha manifestat aquest dimecres a la tarda que les suposades amenaces i pressions denunciades per Higini Cierco van ser comunicades al Govern "quan el banc ja estava intervingut, el consell d'administració suspès i el conseller delegat empresonat", amb la qual cosa ha volgut aclarir que no es van assabentar quan aquests suposats fets haurien tingut lloc. També ha negat haver rebut pressions per part del Govern espanyol.

D'aquesta manera, Saboya ha manifestat que aquestes converses amb els accionistes majoritaris de BPA van ser després de la nota del FinCEN, "informals" i que en el marc de les mateixes les "insinuacions" sobre aquestes suposades amenaces i pressions van ser "genèriques, sense cap mena de prova" i que en tot cas van ser comunicades "un any i mig després" que els suposats fets haguessin tingut lloc. Ha afegit que van recomanar als accionistes de BPA que posessin aquests fets en coneixement de les autoritats judicials. És més, ha afirmat que si realment aquestes amenaces haguessin tingut lloc "l'obligació" dels afectats hagués estat informar-ne ja que ha remarcat que la Llei de l'Institut Nacional Andorrà de Finances (INAF) preveu que quan es dóna un "fet rellevant" en relació al sector financer ha de ser comunicat a les autoritats competents. Així, ha remarcat que no es va aportar "mai cap prova o detall" que suposés que l'Executiu havia d'actuar o fer alguna gestió al respecte més enllà de recomanar que els fets fossin comunicats a la justícia, i ha manifestat que desconeix perquè els fets han transcendit ara i no quan s'haurien produït.

Saboya ha manifestat la "confiança" en la justícia andorrana i que s'investigaran tant aquestes suposades amenaces com també la suposada revelació de dades bancàries ja que tal com ha remarcat de la declaració de Cierco també se'n deriva noves dades sobre "l'autoria" d'aquesta revelació. El ministre d'Afers Exteriors ha insistit en el fet que la causa principal oberta en el marc de l'afer BPA és "per blanqueig de capitals" i que aquesta "res té a veure" amb el cas Pujol. També ha volgut palesar que des de l'Executiu es confia que des de la justícia es continuïn investigant les onze causes que hi ha obertes en relació amb aquest assumpte.

Quant al fet si des de l'Executiu espanyol s'hauria pressionat el Govern d'alguna manera en relació a les amenaces i pressions denunciades per Cierco, Saboya ha remarcat que la relació entre els dos estats sempre ha estat bona, que hi ha hagut "absolut respecte" d'uns i d'altres i que la informació sobre el cas Pujol sempre s'ha emmarcat en els "convenis bilaterals i multilaterals" existents entre els dos estats, és a dir, que s'ha produït a través de comissions rogatòries o d'altres fórmules i que "mai s'ha anat més enllà d'aquests canals". "No hi ha hagut cap pressió", ha emfasitzat. D'aquesta manera, ha negat que la sobirania andorrana s'hagi pogut veure afectada i que en tot cas, si hagués estat així, hauria estat pel fet que la persona que va rebre aquestes amenaces no complís amb la seva "obligació" de denunciar-ho a les autoritats competents.

Peticions de dimissió

Quant a la demanda feta des de Liberals d'Andorra de dimissions arran d'aquests fets, ha manifestat que des de Ld'A es demana "dimissions per tot" i que això és una "tàctica" que ja ha fet servir en altres aspectes, com les negociacions amb la Unió Europea i que la causa està judicialitzada, motiu pel qual cal actuar amb "responsabilitat, prudència i cautela" i confiar en la feina de la justícia.

stats