Economia 28/05/2014

S'endarrereix la posada en circulació dels euros andorrans

El ministre portaveu atribueix el retard a qüestions logístiques i garanteix que estaran en circulació durant el 2014

Ana
1 min
Euros andorrans

Andorra la VellaLa posada en circulació dels primers euros andorrans s'ha hagut d'endarrerir ''per qüestions logístiques''. Així ho ha explicat aquest dimecres a la tarda el ministre portaveu, Jordi Cinca. A principis d'any s'havia dit que les monedes estarien en circulació entre els mesos de març i abril, però aquesta data s'ha sobrepassat perquè ''s'estan acabant de definir qüestions d'ordre logístic que semblen menors, però que acaben tenint molta transcendència''. Tot i això, ha garantit que ''durant aquest 2014, Andorra traurà a circulació aquestes monedes''.

El ministre ha explicat que, entre d'altres coses, l'Acord Monetari demana que es prenguin una sèrie de mesures per garantir que aquests euros tindran un ús que s'avingui amb el que es preveu, que tinguin un ús corrent. ''Donada la peculiaritat d'Andorra i el fet que les emissions són molt petites'', hi ha el risc que els euros andorrans acabin esdevenint ''gairebé peces de col·leccionisme'', una mesura que les autoritats europees volen evitar, ha explicat Cinca. Per evitar-ho, Cinca ha remarcat que ''cal preveure unes qüestions d'ordre logístic que no són fàcils i que s'estan acabant de tancar''.

Un altre aspecte que també dificulta aquesta posada en funcionament és que Andorra no disposa de casa de la moneda pròpia i per tant els euros no es poden encunyar al país. ''En la línia de mantenir l'equilibri amb els dos estats veïns'', ha explicat Cinca, s'ha volgut que la meitat de la producció dels euros andorrans la fes la casa de la moneda d'Espanya, i l'altra meitat, la de França. Aquest aspecte també ho ha fet més complicat, sobretot ''a l'hora de quadrar calendaris entre aquestes dues institucions''.

stats