Economia 08/10/2018

El tabac de la Massana i Encamp, el més afectat per les pedregades

Les parcel·les declarades amb sinistre han estat 228, una mica més de la meitat que l'any passat

ARA Andorra
2 min
Imatge d'una plantació protegida / ARXIU ANA

Andorra la VellaDurant aquesta campanya totes les parròquies s'han vist afectades per la pedra, si bé les més danyades han estat Sant Julià i, en major mesura, Encamp i la Massana. Ha estat aquesta darrera parròquia la que ha presentat els fenòmens més extrems i on s'ha portat a terme la destrucció del cultiu de tabac en alguns

casos. En aquest cas, les poblacions més afectades han estat Escàs, Pal i Sispony.

Les pedregades declarades sobre la collita de tabac 2018 corresponen a 5 dies del mes de juliol, 4 dies del d'agost i 2 dies del de setembre, coincidint el número de dies d'afectació amb els de l'any anterior.

En general, la caiguda de pedra s'ha distribuït de forma bastant uniforme durant tot el període productiu. El nombre de parcel·les de tabac sobre les quals s'ha declarat un o més sinistres ha estat de 228, poc més de la meitat de les que van ser declarades l'any anterior i que va assolir l'elevada xifra de 449 parcel·les.

La declaració de pedregada s'ha realitzat sobre el 45% de la collita, tanmateix, el peritatge per part dels experts ha constatat una afectació real de la qualitat de prop del 35%. Aquest darrer valor, però, augmenta a casi el 55% en el cas de la parròquia de la Massana i al 60% en la d'Encamp.

En relació a aquesta diferència entre el percentatge del declarat i el corresponent al que es considera verdaderament danyat, s'ha de tenir present que no es comptabilitzen com afectades les plantes que, si bé poden presentar impactes i/o perforacions per pedregada en la superfície foliar, no mostren trencaments laterals -o bé aquests són molt petits- ni trencaments de nervis secundaris. En aquests casos, es considera que les fulles, malgrat estar

afectades, no tenen depreciació comercial.

Els 203 peritatges realitzats per observar els danys produïts han conduit a l'atorgament d'alguns drets de fresa, que s'han materialitzat en la destrucció de l'1,3% del cultiu. Finalment, i com ve sent habitual, cap colliter ha informat de dany per gelades.

stats