Economia 02/04/2018

El nou text de transferències, a punt durant l'abril

El cònsol d'Encamp explica que el Govern vol tenir un acord tancat amb els comuns al més aviat possible

Ana
2 min
Una de les reunions entre els grups parlamentaris, el Govern i els comuns per la reforma de les lleis de competències i transferències. / ARXIU ANA

EncampDesprés que el Tribunal Constitucional (TC) tombés tres dels articles de la modificació de la Llei qualificada de transferències comunals, aprovada recentment pel Consell General, el Govern ha proposat als comuns repartir a parts iguals entre les set parròquies la part dels diners de les transferències que ha quedat tombada a causa de la sentència del TC. Les administracions es van reunir el passat 22 de març i d'entrada, tots van estar d'acord en el repartiment, a parts iguals, dels 4,4 milions d'euros que han quedat invalidats arran de la suspensió de diversos articles de la llei, és a dir, prop de 630.000 euros més per cada comú.

El cònsol major d'Encamp, Jordi Torres, ha explicat aquest dilluns que el Govern té la voluntat de tancar el projecte de llei de reforma de la Llei qualificada de competències comunals durant el mes d'abril, per poder-la entrar a tràmit parlamentari al més aviat possible i que el Consell General la pugui aprovar i, per tant, la llei es pugui aplicar. Totes les administracions han de mantenir una segona reunió per tancar els serrells de l'acord. Torres ha argumentat que tots els líders comunals han vist bé la idea de fer el repartiment a parts iguals, fins i tot Andorra la Vella i Sant Julià de Lòria, que són els dos comuns que més han criticat els criteris d'atorgament de les transferències. El cònsol ha fet aquestes manifestacions durant la celebració de l'aplec de sant Romà de les Bons.

Pregunta del PS

D'altra banda, el conseller general del Partit Socialdemòcrata (PS) Pere López ha entrat una demanda d'informació a Sindicatura perquè el Govern aclareixi com afectarà la sentència del Tribunal Constitucional que anul·la part de la Llei qualificada de transferències als comuns a la distribució de diners prevista enguany a les corporacions parroquials. López reclama que se li faci arribar quina era la previsió inicial, com ha canviat després de la resolució de l’organisme i en cas que l’executiu ja tingui una proposta per adaptar el text, com quedaria el repartiment.

López ha subratllat la voluntat de difondre les dades a la ciutadania, ja que "pensem que és un debat important" i que "cal explicar per què el nostre model és més just". Al seu entendre el debat serà important "no només ara, després de la dura sentència del TC", sinó també durant "la campanya electoral" de les pròximes eleccions generals.

stats