Els transportistes busquen proveïdors de mercaderies al sud de França

L'any passat, Andorra va importar 786 milions d'euros de l'Estat espanyol, el 90% de Catalunya

Els transportistes de mercaderies busquen alternatives per poder fer la seva feina davant l'avís de tall de la N-145 d'aquest dimecres, organitzat pel Comitè de Defensa de la República (CDR) de l'Alt Urgell. El gerent de l'Associació de transportistes de mercaderies i carburants, Víctor Filloy, ha explicat que durant la jornada d'aquest dimarts s'han avançat diversos viatges i altres s'han traslladat a dijous. A més, "tot el que puguem ho derivem al sud de França"; és a dir, que en lloc de proveir-se de mercaderies de majoristes catalans ho faran de proveïdors francesos de l'àrea de Tolosa i Perpinyà. Alguns dels productes que s'importaran des del nord són els carburants (hi ha una alta demanda de combustible, sobretot per a calefacció) i els productes peribles, com la fruita i la verdura.

Els transportistes han parlat aquest dimarts al matí amb Protecció Civil perquè avisin l'organisme que gestiona les carreteres de França que aquest dimecres hi haurà més flux de camions andorrans. Amb tot, la neu pot provocar que l'accés estigui tancat i no es pugui circular ni pel sud ni pel nord.

Sense entrar a valorar el motiu del tall de la via, Filloy ha recordat que "això provoca pèrdua del poder de venda". L'any passat, Andorra va importar un total de 786 milions d'euros en mercaderies, de les quals un 90% provenien de Catalunya. "La pèrdua econòmica afecta tant a Andorra com a Catalunya", insisteix el gerent dels transportistes. Filloy subratlla que "Andorra és un motor econòmic per a l'Alt Urgell i la Cerdanya, som vasos comunicants", i si els talls de carretera es repeteixen sovint, o es compleix l'amenaça de boicot a Andorra que circula per les xarxes socials, el mal serà mutu. A més, "els fronterers corren el perill de perdre els llocs de treball", adverteix Filloy.

La policia, en contacte amb els Mossos d'Esquadra

El ministre portaveu i de Finances, Jordi Cinca, ha assegurat aquest dimarts al migdia que "és obvi que ens preocupa el tall de la carretera N-145 perquè es talla l'únic accés que tenim" des de Catalunya, i "afectarà sens dubte l'activitat econòmica". Cinca ha demanat prudència a l'espera de com evoluciona la situació, i ha informat que el Servei de Policia està en contacte amb els Mossos d'Esquadra. De la seva banda, des de Socialdemocràcia i Progrés han lamentat les pèrdues econòmiques que aquests talls poden comportar i han demanat que el Govern actuï.

Etiquetes