Economia 22/12/2016

La UIFAND constata un increment de la venda de lingots d'or i diamants per blanquejar

La Unitat d'Intel·ligència Financera emet aquest dijous un nou comunicat amb certes modificacions respecte de l'anterior

ARA Andorra
2 min
El cap de la Unitat d'Intel·ligència Financera, Carles Fiñana / M.F. (ANA)

Andorra la VellaLa Unitat d'Intel·ligència Financera d'Andorra, la UIFAND, va enviar aquest dimecres un comunicat tècnic a través del qual alertava que ha detectat "que hi ha subjectes obligats del país que estan planificant, assistint, executant, facilitant o participant" en operacions comercials, societàries, immobiliàries, financeres o altres, "amb la finalitat d'evitar o posposar l'intercanvi automàtic d'informació en matèria fiscal", aprovat pel Consell General el 30 de novembre i que entrara en vigor aquest 1 de gener. Com a exemples assenyalats per la mateixa UIFAND, informa que s'ha detectat "un increment en la venda de productes com ara lingots d'or i diamants tallats". "Els criminals podrien tractar d'aprofitar la conjuntura actual per blanquejar els seus fons a través de la compra" d'aquests productes, alerten.

Per aquest motiu, demanen als venedors que demanin informació als compradors sobre el propòsit de la compra, i si es tenen dubtes "sobre la veracitat o idoneïtat de la informació obtinguda", els insten a "valorar la transmissió d'una declaració de sospita" a la UIFAND.

A banda de fer aquesta petició als venedors, la mesura també s'estén a treballadors d'entitats financeres, advocats, agents immobiliaris i notaris. Demanen que alertin si constaten que s'està intentant "ocultar o encobrir l'origen, ubicació, moviment o propietat dels fons". La UIFAND ha detectat operacions per blanquejar també mitjançant les "creacions de societats, donacions, negocis fiduciaris, utilització de persones interposades, etc.". I fins i tot ha detectat que en alguns casos hi estarien participant també els subjectes obligats, és a dir entitats financeres, advocats i altres prestadors de serveis a societats.

Per tot plegat, la Unitat d'Intel·ligència Financera recorda que aquestes operacions, i també participar-hi, són delicte, inclòs a l'article 409 del Codi Penal.

Comunicat retirat

Es dóna el cas que el comunicat, que va estar visible a la pàgina web de la UIFAND durant tot el dia de dimecres, va ser retirat a última hora del dia. Aquest dijous a la tarda n'han emès un de nou en què enlloc d'afirmar que s'ha "detectat que hi ha subjectes obligats del país que estan planificant, assistint, executant, facilitant o participant" en operacions comercials, societàries, immobiliàries, financeres o altres amb la finalitat d'evitar o posposar l'intercanvi automàtic, recorda "els riscos inherents de planificar, assistir, executar, facilitar o participar de qualsevol altra manera en operacions comercials, societàries, immobiliàries, financeres o altres" i afegeixen que a l'igual que en l'anterior comunicat que aquestes operacions, en ocasions, no persegueixen cap finalitat econòmica sinó "més aviat ocultar o encobrir l'origen, ubicació, moviment o propietat dels fons". També es retira l'afirmació "és possible que moltes d'aquestes operacions estiguin vinculades a fons, l'origen dels quals, siguin irregularitats fiscals foranes" que constava en l'anterior nota. La resta de termes, es mantenen igual que en l'anterior comunicat.

stats