Economia 19/05/2020

L'USdA denuncia impagaments als treballadors de l'hostaleria i la inaccessibilitat a ajudes socials

El sindicat alerta que el contracte per sessions no presenta cap benefici per a l'assalariat

Ara Andorra
2 min
Gabriel Ubach en declaracions als mitjans de comunicació. / E. J. (ANA)

Andorra la VellaLa Unió Sindical d'Andorra (USdA) ha rebut diverses queixes de treballadors del sector de l'hostaleria que no han percebut cap salari des del 13 de març, moment en què es va declarar l'emergència sanitària per la Covid-19, i tampoc han estat acomiadats per l'empresa durant aquest temps. Aquests assalariats, per tant, es troben en una situació en què "no poden sol·licitar els ajuts per desocupació involuntària i tampoc poden inscriure's al Servei d'Ocupació com a desocupats". Segons el sindicat, es tracta de treballadors que, tot i portar "un període de temps considerable" prestant els seus serveis i fent un horari de treball regular, "no havien estat requerits per l'empresari per signar el contracte de treball". En aquest sentit, l'USdA denuncia que és ara en l'actualitat quan "algunes empreses els estan reclamant per fer-los signar un contracte per sessions quan, en realitat, haurien de signar un contracte de treball per temps indefinit".

Tal com ja va comunicar l'USdA, amb l'entrada en vigor de la nova llei laboral es va crear una nova modalitat de contractació: el contracte per sessions. Es tracta d'un contracte que pot tenir una durada setmanal, mensual o anual, "però el treballador només és requerit per l'empresa de forma esporàdica per a esdeveniments puntuals i només cobra les jornades que l'empresa el demana per a treballar". És per aquest motiu que el sindicat lamenta que el treballador sempre ha d'estar a disposició de l'empresa per quan el reclami, i encara que signi diferents contractes d'aquest tipus i durant diversos anys, "no adquireix la condició d'indefinit".

En un comunicat emès aquest dimarts, l'USdA recorda que "quan hi ha una manca de contracte de treball, la relació laboral es considera indefinida, mai de durada determinada i encara menys per sessions". Així mateix, davant d'aquesta situació, "els treballadors poden denunciar davant d'Inspecció de treball tant la manca de formalització per escrit del contracte de treball com l'incompliment de les normes sobre modalitats contractuals utilitzant contractes en frau de llei". Amb tot, l'USdA demana als assalariats que "no signin cap contracte per sessions, ni tampoc de durada determinada i que acudeixin a inspecció de treball, que serà la que assessori i determini quina és la modalitat de contracte per la qual s'han de regir tots aquells que no van signar un contracte en el moment d'iniciar la relació laboral".

stats