Economia 29/04/2021

Les vendes de les grans superfícies cauen un 34,6% al febrer

Van facturar la meitat per productes no alimentaris

ARA Andorra
2 min
Secció de fruiteria d'una gran superfície comercial

Andorra la VellaL'índex general de vendes de les grans superfícies comercials disminueix un 34,6% el febrer del 2021 respecte del mateix mes de l'any anterior. Així, segons publica aquest dijous el departament d'Estadística, si es desglossa aquest índex en productes alimentaris i la resta de productes, l'índex de la categoria d'alimentació es redueix el 22% en comparació amb el període homòleg del 2020. Pel que fa a l'índex de la resta de productes, cau el 45,7% respecte de la mateixa referència. En relació amb les economies de l'entorn, la variació anual de l'índex general mesurada el gener del 2021 se situa per sota de la xifra de França (-4,5%) i la d'Espanya (-11,6%). Pel que fa a les variacions intermensuals, l'índex general corresponen el febrer del 2021 i experimenta una disminució del 22,6% respecte del gener del 2021, tenint en compte que es tracta de les dades originals i que no descompten factors estacionals ni efectes de calendari.

Pel que fa a l'índex de vendes de les grans superfícies a preus constants, és a dir, un cop eliminat l'efecte dels preus, al febrer d'enguany ha caigut el 35,5% respecte del mateix mes de l'any anterior. Pel que fa a la categoria d'alimentació, disminueix el 23,2%, mentre que la resta de productes cauen un 46,3%. Per tant, la dinàmica dels índexs a preus constants segueix la mateixa tendència de la dels preus corrents.

D'altra banda, durant el mes de febrer, l'índex d'ocupació de les grans superfícies del comerç al detall disminueix el 2% en comparació a l'any anterior, i es manté estable respecte del registrat durant el mes de gener. Pel que fa a les dades d'ocupació, s'ha de tenir en compte que per aquest mes de febrer el 2,1% dels treballadors dels establiments enquestats, estan acollits a un ERTO.

Quant al volum de dones i homes ocupats en les grans superfícies comercials, el 63,9% correspon al gènere femení i el 36,1% restant al masculí, distribució que presenta una gran estabilitat durant els darrers dotze mesos. Si es comparen les dades amb el mateix període de l'any anterior, es pot veure que la proporció de dones ocupades en aquest tipus d'establiments creix el 0,2%. D'altra banda, la proporció d'homes ocupats en les grans superfícies disminueix el 0,4%.

Finalment, cal assenyalar que la jornada laboral del personal ocupat en les grans superfícies comercials el febrer del 2021 es distribueix entre el 93,2%, que té una jornada laboral a temps complet, i el 6,8% restant dels ocupats, que té una jornada laboral a temps parcial. Des del mes de juliol del 2020, tots els establiments han tornat a reestructurar la jornada laboral habitual, la qual cosa ha permès recuperar l'estabilitat dels mesos anteriors.

stats