Economia 29/08/2019

Les vendes de les grans superfícies creixen un 5% al mes de juny

Augmenta lleugerament l'ocupació que depèn d'aquests establiments

ARA Andorra
2 min
Secció de fruiteria d'una gran superfície comercial. / ANA

Andorra la VellaLes vendes a les grans superfícies han augmentat gairebé un 5% el mes de juny respecte del mateix mes de l'any anterior. El que més augmenta, segons les dades fetes públiques aquest dijous pel departament d'Estadística del Govern, és la venda dels productes no alimentaris, amb un 6,9%, mentre que els alimentaris creixen un 2,2%.

D'aquesta manera, i segons reflecteixen les dades d'Estadística, les vendes han augmentat aquest mes de juny un 4,8%, una variació que se situa per sobre de la registrada a Espanya, on és del 0,6% i de França, on cau un 2,1%, si bé la dinàmica del subgrup alimentació segueix una tendència contrària a la dels països veïns. Si es té en compte l'evolució dels darrers dotze mesos, tenim que l'agost i al desembre del 2018 són els mesos que més destaquen per un augment de les vendes de productes alimentaris i els que no ho són, fet que s'atribueix, entre d'altres, a la despesa turística. A més a més, cal assenyalar que l'índex registrat al juny és un 10,2% superior al mes de maig.

Quant a l'ocupació que depèn de les grans superfícies, cal destacar que augmenta un 0,8% respecte del mateix mes de l'any anterior, mentre que representa una caiguda del 0,1% respecte al mes de maig. Pel que fa al volum de dones i homes ocupats en les grans superfícies comercials, cal destacar que al juny el 63,2% corresponia al gènere femení i el 36,8% restant al masculí, distribució que presenta una gran estabilitat durant els darrers dotze mesos. Si comparem les dades amb el mateix període de l'any anterior, podem veure que la proporció de dones ocupades en aquest tipus d'establiments creix l'1,1% al juny. D'altra banda, la d'homes cau l'1,8% aquest mateix mes.

La jornada laboral del personal ocupat en les grans superfícies comercials al juny es distribueix entre el 93,2%, que té una jornada a temps complet, i el 6,8% restant dels ocupats, que gaudeix d'una jornada laboral a temps parcial. Aquestes proporcions es van mantenir pràcticament idèntiques al llarg del 2018, i als mesos de juliol i agost varien lleugerament en favor de la jornada a temps complet.

stats