El desembre punxa en nombre de visitants

El principal motiu és la reducció dels de nacionalitat francesa i els tancaments de la frontera del Pas de la Casa

El departament d'Estadística ha fet públiques aquest dijous les xifres de visitants i d'entrada de vehicles del passat mes de desembre, que reflecteixen una baixada de l'11,1% respecte al mateix mes de l'any anterior. En concret, van entrar al país 702.524 persones, de les quals 321.144 eren turistes –visitants que pernocten al país i que augmenten un 4,1%– i 381.380 excursionistes, és a dir, visitants d'un sol dia, i que han disminuït un 20,8%. 

La disminució s'explica sobretot pels visitants francesos, que han caigut un 36,3% fins als 169.000. Cal tenir en compte que, mentre que al desembre del 2016 no hi va haver cap tall, durant el mes de desembre hi van haver tres tancaments de la frontera francoandorrana a causa de la neu, un d'un dia, dues hores i 25 minuts el 2 de desembre, un altre de 30 minuts el dia 19 i un tercer de 16 hores i 20 minuts el dia 27. En canvi, els visitants espanyols han augmentat un 0,5% arribant als 493.000, i els d'altres nacionalitats un 19,9%, arribant als gairebé 40.000.

Malgrat les males xifres del mes de desembre, l'any 2017 s'ha tancat amb un augment de visitants de l'1,6%. Els turistes han augmentat un 6,5% però els excursionistes continuen la davallada, aquesta cas amb un 1,1% menys, i els de nacionalitat francesa també baixen un 1%.

Pernoctació mitjana de 2,8 dies

Durant el mes de desembre i per tipologies, la majoria visiten Andorra amb família, tot i que el percentatge d'aquest tipus de visitant passa del 51 al 44%. En canvi, els que visiten el país amb parella augmenten 6 punts fins al 34%. El motiu principal són les compres (47%) i seguidament la pràctica d'esport (21%), tot i que per als que pernocten el principal motiu és l'esport. 

La pernoctació mitjana ha estat de 2,8 dies, igual que el desembre del 2016, i s'observa que l'estada de tant els espanyols com els francesos baixa, però en canvi puja la dels visitants d'altres nacionalitats. A més, també s'aprecia que baixen les estades en hotels o apartaments turístics i pugen els visitants que s'allotgen en habitatges d'amics, familiars o pròpies. Pel que fa a categories, pugen les estades en establiments de tres estrelles i disminueixen les de quatre estrelles, tot i que continua sent l'opció més triada. 

Les parròquies més sol·licitades són Andorra la Vella (21%), Escaldes-Engordany (19%) i Canillo (19%). Andorra la Vella i la Massana registren disminucions del 4 i el 2% respectivament, mentre que el Pas de la Casa i Canillo són les que més pugen.  Aquestes xifres estan en consonància amb les de la Unió Hotelera d'Andorra (UHA). El seu president, Manel Ara ha recordat que el mes de desembre passat l'ocupació hotelera va baixar un 1,99. Ara explica que hi ha una vinculació entre l'entrada de vehicles i l'ocupació. "Perquè l'ocupació augmenti un punt l'entrada de vehicles ha de pujar un 5 o un 7%".

Els vehicles pesants baixen gairebé a la meitat

Pel que fa al nombre de vehicles, la reducció va en la línia dels visitants, i se situa en un 11,3%, baixant fins als 357.528. La disminució més important l'ha registrat la frontera francoandorrana amb un 28,2% menys de vehicles, sobretot pel tancament dels accessos. També cal destacar que els vehicles pesants han disminuït un important 46,6% i que, en aquest cas, la baixada més important s'ha registrat a la frontera hispanoandorrana.

Pel que fa al global de l'any, també aquest indicador ha tancat en positiu, amb un lleuger 0,4% més. Per la frontera del Riu Runer la variació ha estat mínima i pel Pas de la Casa, al llarg de l'any, han entrat un 1,4% més de vehicles.