Futbol

"Soc futbolista i soc gai"

El jugador australià Josh Cavallo fa pública la seva homosexualitat

3 min
Josh Cavallo

BarcelonaCinc paraules per canviar de segle. “Soc futbolista i soc gai”. El jugador australià Josh Cavallo va fer pública la seva homosexualitat en un vídeo publicat a xarxes socials que va ser aplaudit per companys i esportistes d’elit. “Ha sigut un viatge arribar a aquest punt a la meva vida, però no podria estar més feliç amb la meva decisió de sortir de l’armari. He estat lluitant amb la meva sexualitat durant més de sis anys i estic content de poder aparcar-ho”, va explicar el migcampista de l’Adelaide United, de 21 anys.

Cavallo, que es defineix com una persona “molt reservada”, va explicar com sempre havia sentit la necessitat d’amagar-se perquè estava avergonyit de la seva homosexualitat. “Avergonyit que mai seria capaç de fer el que estimava i ser gai. Ocultant qui era realment, per perseguir un somni que sempre vaig desitjar de petit. Jugar a futbol i ser tractat igual que els altres mai no va semblar una realitat”, va dir Cavallo. El jove va recordar com ser un futbolista gai a l’armari el va fer aprendre a ocultar els seus sentiments “per encaixar en el motlle del futbolista professional” i va descriure com “créixer sent gai i jugar a futbol eren dos mons els camins dels quals no s’havien creuat mai”.

“He viscut assumint que aquest era un tema del qual mai no podria parlar”, va reconèixer. En aquest sentit, va afirmar que volia canviar el silenci amb què altres jugadors viuen la seva sexualitat, al convertir-se en un dels primers futbolistes en actiu d’alt nivell a declarar públicament que és gai.

L’allau de felicitacions va ser gegant. Gerard Piqué, defensa del Barça, li va enviar un missatge de suport. “No tinc el plaer d’haver-te conegut personalment, però vull donar-te les gràcies per aquest pas que fas. El món del futbol està molt endarrerit i ens esteu ajudant a avançar”, va escriure. El club blaugrana va posar en valor el seu gest. “Gràcies per fer un gran pas endavant! La teva valentia contribueix a normalitzar la diversitat al món de l’esport”. Pau Gasol també va celebrar la notícia.

L’exfutbolista australià Craig Foster, un destacat activista a favor dels drets humans, va aplaudir el missatge de Cavallo. “Ningú hauria d’amagar qui és. A la pilota no li importa el color, la raça, la religió, el gènere o la sexualitat”, va remarcar Foster, internacional amb el seu país 29 vegades. Els companys de l’Adelaide United també van mostrar públicament el suport al jugador australià, entre ells l’espanyol Javi López, que va disputar més de 250 partits amb l’Espanyol. “Felicitats per la teva valentia i orgullós de tu”, va dir el futbolista.

Fashanu, un precedent oblidat

El primer futbolista professional en reconèixer la seva homosexualitat va ser el britànic Justin Fashanu, l’any 1990, però mai va ser acceptat en els estadis i es va suïcidar el 1998. El cas més pròxim és el del també australià Andy Brennan, que el 2019 es va declarar homosexual quan jugava a la Segona Divisió australiana, tot i que havia jugat abans a la màxima categoria del país per al Newcastle Jets. Thomas Hitzlsperger, exjugador alemany de l’Aston Villa, l’Stuttgart, la Lazio, el West Ham, el Wolfsburg i l’Everton és el futbolista més prominent a haver reconegut la seva homosexualitat, però ho va fer un any després de la seva retirada el 2013. El nord-americà Robbie Rogers, que va arribar a jugar al Leeds de la Premier League anglesa, també va revelar que era gai després d’haver penjat les botes aquell mateix any.

Tom Daley, medallista olímpic que va sortir de l’armari l’any 2013, va aprofitar el seu or a Tòquio en el trampolí de deu metres sincronitzat per llançar un missatge de suport i orgull a la comunitat LGTBI: “Em sento molt orgullós de dir que soc gai i campió olímpic”.

stats