Microsites  /  Fets i gent 17/07/2020

Mònica Terribas deixa Catalunya Ràdio: "L'engranatge grinyola"

La periodista ha presentat el magazín matinal set temporades i li ha donat la seva audiència rècord

àlex Gutiérrez
3 min
Mònica Terribas

La periodista Mònica Terribas ha anunciat que deixa El matí de Catalunya Ràdio després de set temporades: "L'any que ve no estaré amb vosaltres", ha dit. "Hauran sigut set anys intensos que hauré compartit amb un equip humanament i professionalment excepcional", ha assegurat. I ha afegit que no deixa la ràdio ni per motius personals ni familiars: "Gràcies a aquesta nostra lluita compartida hem arribat fins aquí, no és per raons personals ni familiars ni que estigui cansada perquè els horaris se'ns mengin la vida –ha explicat Terribas–. He decidit deixar El matí de Catalunya Ràdio perquè els engranatges d'una maquinaria tan exigent com aquesta no es poden permetre cap grinyol, i menys ara, i ara grinyolen". La periodista ha afegit que està segura que la ràdio trobarà una nova enginyera o enginyer que faci funcionar aquest "meravellós motor com ells volen".

Es tracta d'una decisió que s'ha precipitat en les últimes hores. De fet, el seu equip se'n va assabentar aquest dijous a la tarda. Terribas tenia, de fet, assegurada la continuïtat ja que el contracte signat l'any passat ho era per a dues temporades. Però finalment ahir dijous va enviar sengles cartes, a la direcció de Catalunya Ràdio i al consell de govern de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), per explicar que renunciava a l'any que encara li quedava. El consell de govern es reunirà de manera extraordinària aquest dilluns.

El diputat Francesc de Dalmases, en la comissió de control de la CCMA que s’està celebrant aquest divendres al matí, s’ha referit a la marxa de Terribas. "Avui és un dia molt trist, per a la ràdio a Catalunya. Perd una bona persona i una bona periodista. És un meteorit que impacta contra la ràdio nacional". El representant de JxCAT ha recordat que "la qualitat d’un mitjà també és com tracta la seva gent, des del bidell de la porta fins a la presentadora del programa estrella" i ha assegurat: "tenim motius per pensar que aquesta qualitat està en entredit". Dalmases ha demanat al director de Catalunya Ràdio quina autocrítica feia "com a responsables d'aquest desastre" i quin projecte es tindrà "per evitar que continuï aquest naufragi".

En el torn de rèplica, Gordillo ha explicat que va rebre la notícia ahir a la tarda. "Des que en vam tenir coneixement, el que hem de fer és treballar en el relleu. No és l’únic dia que un gran professional de comunicació canvia de feina". Ha agraït la tasca de Terribas, perquè "ha continuat guanyant audiència", i ha xifrat en uns 100.000 els oients de més que El Matí té aquest 2020, en relació a quan va començar set anys enrere. El directiu no s’ha referit a les tensions existents entre la periodista i la direcció de l’emissora.

La presidenta en funcions de la CCMA també ha lamentat la seva marxa, a la Comissió, i en un tuit previ. "Gràcies Mónica Terribas. El teu és un adeu dolorós, una pèrdua del servei públic d'excel·lència que volem per a la ràdio pública. Sort en el futur. Saps que aquesta sempre serà casa teva", deia.

Sota la seva direcció, el programa va arribar a assolir els 574.000 oients durant la primera onada de l'any 2018. Era l'audiència més alta aconseguida mai pel magazín matinal de la ràdio pública. Anteriorment, El Matí de Catalunya Ràdio va ser presentat per Manel Fuentes, Neus Bonet, Antoni Bassas i Josep Cuní (amb el nom d' El Matí de Josep Cuní).

La periodista ha recordat que ha dedicat gran part de la seva vida professional als mitjans públics catalans: "Els he vist créixer, excel·lir, patir, assenyalats, instrumentalitzats, però també els he sentit lliures, compromesos, imaginatius, creatius, constructius i rebels, els he estimat com són i els estimo com són i ho continuaré fent vagi on vagi i sigui on sigui", ha dit. Terribas ha dit que tenia un "nus a l'estómac": "Però hi ha moments en la vida de cadascú que has de triar la qualitat de vida amb la qual vols treballar i aquest és un d'aquests moments".

"Tanco una etapa amb errors i errades, però sabent que no ens hem traït en el servei que fem a la societat", ha precisat. El director de Catalunya Ràdio, Saül Gordillo, ha agraït la feina de la periodista en aquests set anys al capdavant del programa més important de l'emissora. "Ets rigor, compromís i servei públic. Agraïment enorme per l'exhibició de professionalitat durant la pandèmia i en tants moments difícils viscuts", ha afirmat en una piulada.

stats